c S

Španija dobila novo socialistično vlado

07.06.2018 11:52 Madrid, 07. junija (STA) - Pet dni po prisegi novega španskega premierja Pedra Sancheza je danes pred kraljem Felipejem VI. prisegla njegova manjšinska socialistična vlada. V novi proevropsko usmerjeni 17-članski vladi je rekordnih 11 ministric, tudi na čelu ključnih resorjev, kot sta obramba in gospodarstvo.

S samo 84 poslanci v 350-članskem parlamentu ima njegova vlada tudi najmanjšo podporo v parlamentu od vrnitve demokracije v državo, tako da ni pričakovati, da bo na položaju do konca mandata leta 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi zunanji minister je postal nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Josep Borrell, ki je sicer veteran socialistične stranke. Notranji minister je Fernando Grande-Marlaska, ki se javno izreka za homoseksualca in je kot sodnik sodil pripadnikom baskovske separatistične organizacije Eta.

Položaj ministrice za gospodarstvo je zasedla Nadia Calvino, dosedanja generalna direktorica za proračun v Evropski komisiji. Maria Jesus Montero je postala ministrica za proračun, potem ko je imela podoben položaj na regionalni ravni v Andaluziji.

Sanchez je v sredo dejal, da bo glavna prednostna naloga nove vlade na področju gospodarstva uresničitev zaveze Madrida do EU glede zmanjšanja proračunskega primanjkljaja. Španija je obljubila, da bo primanjkljaj letos znižala na 2,2 odstotka BDP.

V imenu ohranjanja stabilnosti je Sanchez obljubil tudi, da bodo uresničili proračun za letošnje leto, ki ga je sprejela bivša konservativna vlada. Med ključnimi ukrepi v okviru proračuna so triodstotno povečanje najnižjih pokojnin ter povišanje plač javnim uslužbencem pred občinskimi, regionalnimi in evropskimi volitvami v letu 2019.

Carmen Calvo, ki je bila med letoma 2004 in 2011 v vladi Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera ministrica za kulturo, je postala podpredsednica vlade, obenem pa je tudi ministrica za enakopravnost med spoloma in pristojna za odnose s parlamentom. Vprašanje enakopravnosti je ena od glavnih prioritet Sanchezeve vlade v državi, kjer so se 8. marca letos ženske zbrale na množičnih protestih v bran svojim pravicam.

Tožilka Dolores Delgado je postala pravosodna ministrica, bivša sodnica na vrhovnem sodišču Margarita Robles pa obrambna ministrica. Ministrice vodijo tudi ministrstva za izobraževanje, zaposlovanje in zdravstvo.

Prvi španski astronavt Pedro Duque je postal minister za znanost, inovacije in univerze.

Število ministrstev se je v primerjavi z vlado konservativca Mariana Rajoya, ki ga je parlament odstavil pretekli teden, povečalo s 13 na 17. V vladi je rekordnih 11 ministric in šest ministrov.

"Prvič v zgodovini ima vladni kabinet v Španiji več žensk kot moških. Enakopravnost je ena od naših prioritet," je v sredo ob predstavitvi svoje vlade povedal Sanchez. Dejal je še, da želijo iz Španije narediti boljšo državo. Nova vlada je po njegovih besedah "proevropska, saj je Evropa naša domovina".

Sanchez je prisegel v soboto, dan po tistem, ko je parlament zaradi nezakonitega financiranja Ljudske stranke izglasoval nezaupnico Rajoyu. Vodi manjšinsko vlado, saj jo sestavljajo samo njegovi socialisti iz stranke PSOE, ki imajo v parlamentu manj kot četrtino vseh poslancev.