c S

V BiH odredili ponovno sojenje Naserju Oriću

07.06.2018 07:12 Sarajevo, 06. junija (STA) - Nekdanji poveljnik obrambe Srebrenice Naser Orić se bo moral ponovno zagovarjati na sodišču, potem ko je prizivni senat sodišča Bosne in Hercegovine v začetku tedna odpravil prvostopenjsko oprostilno sodbo proti njemu zaradi vojnih zločinov, je danes potrdila Orićeva odvetnica Lejla Čović.

Orić je bil skupaj s soborcem Sabahudinom Muhićem obtožen, da sta ob začetku vojne v BiH leta 1992 v okolici Srebrenice ubila tri ujetnike srbske narodnosti. Orić je bil med vojno v BiH (1992-1995) poveljnik 28. divizije vojske BiH in je vodil obrambo bošnjaške enklave Srebrenice do njenega padca v roke bosanskih Srbov 11. julija 1995.

Prvostopenjsko sodišče ga je v procesu, ki se je zaključil 9. oktobra lani, oprostilo.

A tožilec Miroslav Marković se je pritožil in zahteval obnovo postopka, ker da je prišlo do pomembne kršitve določb kazenskega prava in napačno ugotovljenega dejanskega stanja.

Senat je odpravil oprostilno sodbo zaradi resnih kršitev pravnih postopkov in ukazalo ponovno sojenje, povzema izjavo Čovićeve francoska tiskovna agencija AFP.