c S

Lani obravnavali 67 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi

07.06.2018 07:26 Ljubljana, 06. junija (STA) - Organi pregona so v letu 2017 obravnavali 67 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi zoper 15 osumljencev. Podali so sedem obtožb zoper 21 fizičnih oseb, medtem ko je sodišče na prvi stopnji izreklo obsodilne sodbe zoper deset obdolžencev, je zapisano v poročilu medresorske delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi, s katerim se je seznanila vlada.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, se je na današnji dopisni seji seznanila s poročilom medresorske delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi za leto 2017.

Kot je zapisano v poročilu, so pri odkrivanju in pregonu kaznivih dejanj trgovine z ljudmi še vedno v ospredju kazniva dejanja trgovine z ljudmi zaradi spolne zlorabe. V letu 2017 je bilo v petih preiskavah obravnavanih 67 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi zoper 15 osumljencev. Podali je bilo sedem obtožb zoper 21 fizičnih oseb, medtem ko je sodišče na prvi stopnji izreklo obsodilne sodbe zoper deset obdolžencev.

Poleg organov odkrivanja in pregona pri boju proti trgovini z ljudmi sodelujeta tudi inšpektorat za delo in finančna uprava. Njune aktivnosti so usmerjene predvsem na področje izkoriščanja prisilnega dela, saj gre vse pogosteje za povezovanje trgovine z ljudmi s problematiko izkoriščanja pravic delavcev, predvsem tuje delovne sile.

Pri pomoči in oskrbi žrtev trgovine z ljudmi so dejavne tudi nevladne in humanitarne organizacije. Njihove dejavnosti so usmerjene predvsem v neposredno oskrbo žrtev trgovine z ljudmi s programom krizne namestitve in programom namestitve v varnem prostoru. Oba programa je tudi v letu 2017 ob sofinanciranju notranjega ministrstva in ministrstva za delo izvedla Slovenska karitas. Tam so prepoznali so 66 žrtev trgovine z ljudmi, ki so jim nudili ustrezno obliko pomoči, namestili pa so le pet žrtev.

Medresorska delovna skupina v poročilu izpostavlja tudi drugi cikel ocenjevanja implementacije Konvencije Sveta Evrope o ukrepanju proti trgovini z ljudmi, ki ga je aprila 2017 opravila skupina strokovnjakov za boj proti trgovini z ljudmi pri Svetu Evrope (GRETA). Ugotovitve poročila kažejo na napredek Slovenije, ko gre za celovit pristop in medsebojno sodelovanje znotraj posameznih institucij pri vprašanju preprečevanja in boja proti trgovini z ljudmi.

Kljub splošno pozitivnem odzivu pa poročilo GRETA vsebuje tudi nekaj priporočil, usmerjenih v sistemske izboljšave pri identifikaciji in nastanitvi otrok, žrtev trgovanja, in zagotavljanja pravic žrtev do odškodnin.