c S

Šarec s pobudo o sodelovanju vseh strank, razen SDS in SNS

07.06.2018 07:25 Ljubljana, 06. junija (STA) - Po nedeljskih parlamentarnih volitvah se, kot kaže, krepijo pogovori med političnimi strankami, ki so prišle v parlament. Relativni zmagovalec, predsednik SDS Janez Janša, je že napovedal, da bo k sodelovanju povabil vse stranke. Povezovalno pobudo bo očitno prevzel tudi drugouvrščeni, predsednik LMŠ Marjan Šarec s pismom o nameri o sodelovanju.

Mediji so že poročali, da naj bi se Šarec v teh dneh že pogovarjal s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in Alenko Bratušek. Zdaj pa naj bi stranke od Šarca dobile tudi pisno povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju pri nekaj ključnih programskih točkah. Po informacijah STA naj bi pismo Šarec najpozneje v petek poslal vsem strankam z izjemo SDS in SNS.

Stranke sicer povolilnih aktivnosti in pogovorov praviloma ne komentirajo. Dnevnik je danes poročal, da naj bi se v torek srečala tudi Cerar in Bratuškova. Danes pa bodo pred mikrofone stopili v SD po neformalnem srečanju novoizvoljenih poslancev njihove stranke.

V četrtek se bosta na neformalnem pogovoru srečala predsednik republike Borut Pahor in Janša, govorila bosta o možnostih oblikovanja koalicije.

Janša je v prvem povolilnem televizijskem intervjuju zatrdil, da bo storil vse, da oblikuje stabilno vlado. Za Nova24TV je v torek izrazil prepričanje, da vlada brez SDS glede na rezultat volitev ni možna. Je pa po njegovem mnenju možna bolj ali manj prepričljiva krinka za vladanje, za katero bodo dejansko vladali lobiji birokracije in tajkunskega kapitala.

Povedal je, da bo k pogovorom za sestavo vlade povabil vse stranke, tudi tiste, ki že zdaj zatrjujejo, da ne bodo šle v vlado, osnova za pogajanja pa bo program. Če mu vlade ne bi uspelo sestaviti, pa ne bo imel nič proti, če jo sestavlja kdo drug, je še dejal.