c S

Prodaja delnic Mercatorja Agrokorju je ena od rešitev

07.06.2018 07:23 Zagreb, 06. junija (STA) - Prodaja okoli 18-odstotnega deleža slovenskega Mercatorja hrvaškem koncernu Agrokor je "morebitna rešitev v konsolidaciji najbolj vrednega premoženja skupine Agrokor", je za hrvaški časnik Večernji list povedal podpredsednik ruske banke Sberbank Maksim Poletajev. Potrdil je, da Sberbank pričakuje okoli 40-odstotni delež v novem koncernu.

Poletajev je povedal, da še ni pripravljena končna različica sporazuma o prodaji 18 odstotkov Mercatorja v zameno za lastniški delež Sberbank v novem hrvaškem koncernu.

Če bo dogovor uresničen, bo Sberbank dobil dodatne deleže v Agrokorju, ki bodo sorazmerni vrednosti delnic Mercatorja. Kot je še pojasnil, bo pogodba temeljila na načrtu poravnave, a zamenjava delnic ne bo vplivala na odstotek poravnave ostalih upnic koncerna.

Napovedal je, da se bodo o prodaji delnic Merctorja pogovarjali tudi s slovenskimi oblastmi, ker si želijo, da bo Agrokor uspešna in transparentna zgodba. Meni, da je poravnava velika priložnost ne samo za Hrvaško, ampak tudi za Srbijo in Slovenijo, da bi zgradili družbo, ki bi lahko "igrala v Ligi prvakov".

Poletajev je dejal, da se pogajanja o poravnavi v Agrokorju bližajo koncu, a da natančen delež Sberbank v novi lastniški strukturi ni še znan. Potrdil je, da je "približno točna" navedba iz novinarskega vprašanja, da bosta imeli ruski banki Sberbank in VTB približno 46,5-odstotni delež.

Ruski bankir je napovedal, da na kratek rok ne nameravajo prodajati svojih deležev v novem koncernu in da bo prodaja odvisna od kakovosti ponudbe. Ponudba pa bo odvisna od finančnega položaja in poslovne uspešnosti novega koncerna. Kot je še izpostavil, v celotnem postopku nimajo nobenih političnih ciljev, le ekonomske in poslovne interese, ter se bodo osredotočili na rast in razvoj Agrokorja.

Tudi ameriški veleposlanik na Hrvaškem William Robert Kohorst je danes v Zagrebu izjavil, da si želi uspešnega prestrukturiranja Agrokorja, a je mnenja, da pri sklenitvi poravnave nobena skupina ne bi smela imeti več kot deset odstotkov glasovalnih pravic.

Kot je pojasnil ob današnjem poslovnem kosilu ameriške gospodarske zbornice (AmCham) na Hrvaškem, bi se z omejitvijo glasovalnih pravic lastnikov družbe na deset odstotkov izognili posledicam slabih odločitev nekega posameznika ali skupine in neugodnim scenarijem za družbo. Pri skupnem odločanju večje skupine ljudi se po njegovem prepričanju sprejemajo tudi boljše odločitve.

Kot je dodal, lahki veliki konglomerati, ki nadzirajo velike dele gospodarstva, ne glede na to, ali so v zasebni ali državni lasti, preprečijo dinamično rast, ki jo potrebuje Hrvaška.

Na novinarsko vprašanje, ali ob tem misli na vse večji vpliv družb iz vzhodne in jugovzhodne Evrope na Hrvaškem, je odgovorili, da ima Sberbank pomemben vpliv ter da bo očitno ena največjih delničark Agrokorja. Obenem je dejal, da ne bo presenečen, če bodo številke pokazale, da bodo vlagatelji iz ZDA po vplivu v novi družbi vendarle vodilni.