c S

Ureditev delne pokojnine po mnenju vlade ni ustavno sporna

07.06.2018 07:22 Ljubljana, 06. junija (STA) - Vlada meni, da ureditev delne pokojnine in temu prilagojena ureditev ponovnega vstopa v zavarovanje ter pogoj prenehanja obveznega zavarovanja za pridobitev pravice do pokojnine po pokojninskem zakonu iz leta 2012 niso ustavnopravno sporne. Pomembno je, da so te pravice v zakonu enako urejene za enake oziroma primerljive položaje, opozarja.

Vlada v danes sprejetem mnenju o zahtevi delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani za oceno ustavnosti dela pokojninskega zakona meni, da ni ustavno sporna niti odločitev, da se možnost kombinacije aktivnega statusa s statusom upokojenca enako uredi tudi za posameznike, ki so po predhodni zakonodaji lahko z institutom izvzema iz zavarovanja ohranjali polno pokojnino.

Prav tako se vladi ne zdi sporna ureditev, ki določa dolžnost vključitve v zavarovanje za samostojne podjetnike in družbenike ne glede na višino prejetih dohodkov. Zakonodajalec je namreč dolžan vzpostaviti sistem, ki bo posameznikom zagotavljal pravico do pokojnine in s tem njihovo socialno varnost. Temu v primeru, če bi bila podana le možnost vključitve v zavarovanje, ne bi bilo zadoščeno, opozarja vlada.