c S

EU napoveduje uveljavitev povračilnih carin za ZDA v juliju

06.06.2018 12:40 Bruselj, 06. junija (STA) - EU načrtuje, da bodo dodatne uvozne carine na vrsto ameriških proizvodov, ki jih pripravlja v odziv na uvedbo novih ameriških uvoznih carin na jeklo in aluminij, začele veljati julija, je danes v Bruslju napovedal podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Evropska komisija je danes na tedenskem kolegiju podprla uvedbo dodatnih carin na ves seznam ameriških proizvodov, o katerem je maja obvestila Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

Po današnji odločitvi kolegija komisija pričakuje, da bo usklajevanje s članicami končala do konca meseca, tako da bodo nove carine začele veljati julija, je pojasnil Šefčovič.

EU lahko v skladu s pravili WTO uvede izravnalne ukrepe, ki so sorazmerni škodi, povzročeni zaradi ameriških ukrepov, ki prizadenejo izvoz EU v vrednosti 6,4 milijarde evrov.

V prvi fazi bo EU uvedla ukrepe v vrednosti do 2,8 milijarde evrov. Preostale izravnalne ukrepe v vrednosti 3,6 milijarde evrov pa lahko uvede v drugi fazi - čez tri leta ali če oziroma ko WTO presodi, da so ameriški ukrepi neskladni s pravili.

Za vsako fazo je pripravljen seznam ameriških proizvodov, za katere lahko unija uvede dodatne carine. V drugi fazi bi lahko na primer za nek proizvod, za katerega je v prvi fazi uvedla 25-odstotne carine, uvedla še dodatne 25-odstotne carine.

Na seznamu ameriških proizvodov, za katere naj bi unija julija uvedla 25-odstotne carine, so med drugim viski burbon, arašidovo maslo, motorna kolesa (npr. ikonski motocikli Harley Davidson), pomarančni sok, brusnice ter tobačni in tekstilni izdelki.

Ali bo unija dejansko uvedla dodatne carine za vse proizvode na prvem seznamu, trenutno ni jasno. Mogoče je namreč, da se članice v nadaljnjih postopkih usklajevanja dogovorijo, da kakšnega izvzamejo.

Unija o ukrepih odloča v komitološkem postopku, v okviru katerega je mogoče predlog komisije zavrniti s kvalificirano večino proti. Ali bo potrebna razprava na ministrski ravni ali celo na vrhu, za zdaj ni jasno.

Viri pri komisiji sicer izpostavljajo, da je seznam ameriških proizvodov potrjen s soglasjem in da tudi v prihodnje pričakujejo enotnost članic, ter opozarjajo, da je zdaj nujno ohraniti verodostojnost.

Kakšno sporočilo bi sicer EU posredovala ZDA, ki so nedavno začele tudi proces za uvedbo dodatnih carin na avtomobile, ki bi prizadele desetkrat več trgovine kot dodatne carine na jeklo in aluminij, ponazarjajo izziv.

Dodatne carine so ena od treh vrst protiukrepov. Poleg tega je unija 1. junija sprožila postopek pred WTO. Pripravlja pa tudi ukrepe za zaščito trga pred rastjo ponudbe jekla in aluminija, ki bi bila posledica preusmeritve izvoza iz drugih držav zaradi uvoznih carin ZDA.

ZDA so po dvakratnem začasnem izvzetju unije iz 25-odstotnih uvoznih carin na jeklo in desetodstotnih na aluminij s 1. junijem nove carine uvedle tudi za EU, grozijo pa tudi z dodatnimi carinami na avtomobile.