c S

Na Češkem protesti proti vlogi komunistov v novi vladi

06.06.2018 09:01 Praga, 06. junija (STA) - Več tisoč Čehov je v torek po vsej državi protestiralo proti Andreju Babišu, ki naj bi bil danes znova imenovan za premierja, in zlasti proti načrtom, da bi v njegovi novi vlogi pomembno vlogo odigrala komunistična stranka. Ta sicer ni del uradne koalicije, naj pa bi podpirala Babiševo manjšinsko vlado.

Babiševa liberalna, populistična stranka Ano, ki v parlamentu zaseda 78 sedežev, naj bi koalicijo oblikovala s socialdemokrati (ČSSD), ki imajo 15 poslancev. Pri tem naj bi se za potrebno podporo zanašali še na komunistično stranko (KSČM) in njenih 15 poslancev.

Potem ko Babiš januarja v parlamentu ni prejel zaupnice za svojo manjšinsko vlado, naj bi mu sedaj to omogočili prav komunisti. A nad tovrstno vlogo, ki bi jo v vladi prvič po padcu komunističnega režima leta 1989 odigrali komunisti, številni Čehi niso navdušeni.

Samo v Pragi se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo okrog 10.000 nasprotnikov te odločitve, podobni protesti pa so potekali še v približno 200 mestih in vaseh v državi.

"Zeman in Babiš, ta država ni vajina!", "Ustavite komunistično kriminalno ideologijo!", "Nič več komunizma!", so bili le nekateri izmed napisov na transparentih, ki so jih nosili protestniki v Pragi. Mahali so tudi s portreti približno 4500 žrtev režima pred letoma 1989.

Babiševo gibanje Ano je lani oktobra zmagalo na parlamentarnih volitvah, a potencialni koalicijski partnerji so nato zavračali sodelovanje zaradi kazenskih obtožb na račun milijarderja Babiša v povezavi z domnevno zlorabo subvencij EU.

Babiš je vršilec dolžnosti predsednika vlade od neuspelega glasovanja o zaupnici januarja. Komunisti naj bi ga na novem glasovanju podprli, domnevno v zameno za položaje v velikih državnih podjetjih, še navaja AFP.