c S

Za projekt zmanjševanja neenakosti v zdravju 2,4 milijona evrov evropskih sredstev

06.06.2018 07:25 Ljubljana, 05. junija (STA) - Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je finančno podprla projekt model skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih (MoST). Projekt je vreden skoraj tri milijone evrov, od tega bo Evropski socialni sklad prispeval 2,4 milijona evrov.

Namen projekta je preprečitev zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju. Gre za temeljni podporni del projekta nadgradnja in razvoj preventivnih programov, ki se bo izvajal v 25 zdravstvenih domovih ter pripadajočih lokalnih skupnostih, so sporočili iz omenjene vladne službe.

Kot dodajajo, bo s projektom MoST zagotovljena kakovostna, usklajena in učinkovita izvedba nadgradnje in razvoja preventivnih programov. Cilj projekta je kontinuirano organizacijsko-vsebinsko usmerjanje in spremljanje zdravstvenih domov in lokalnih skupnostih ter dodatno strokovno usposabljanje tako mreže izvajalcev preventivnih programov za vse populacijske skupine, kot tudi strokovnjakov z ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

S tem konceptom sistemske podpore skupnostnega pristopa bo tako okrepljeno tudi medsektorsko sodelovanje in povezovanje ključnih deležnikov na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, so še zapisali.