c S

Prisegli novi pravosodni policisti, v zaporih še vedno kadrovsko podhranjeni

06.06.2018 07:25 Dob, 05. junija (STA) - V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob je danes potekala prisega in podelitev uradnih izkaznic skupini 17 novosprejetih pravosodnih policistov, ki so uspešno zaključili centralno usposabljanje in opravili zaključni preizkus znanja, so danes objavili na spletni strani ministrstva za pravosodje. V zaporih so sicer še vedno kadrovsko podhranjeni.

Pred generalnim direktorjem Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jožetom Podržajem je danes priseglo 17 pravosodnih policistk in policistov, ki so opravili vse obveznosti v sklopu začetnega programa usposabljanja. Trije udeleženci so prisego že podali, zaradi specifike in organizacije dela na sodišču pa jih bo osem priseglo naknadno.

Lani je bilo v začetno usposabljanje vključenih skupaj 28 novo zaposlenih pravosodnih policistov. Prva skupina 15 udeležencev je začela centralno usposabljanje v decembru 2016 in ga zaključila februarja 2017 ter v okviru referata za varovanje objektov pravosodnih organov v zavodu Ljubljana s 1. aprilom 2017 prevzela varovanje sodne palače na Tavčarjevi 9 v Ljubljani. Druga skupina 13 udeležencev je začela centralno usposabljanje februarja 2017 ter ga v drugem sklopu zaključila novembra 2017.

Kot je izpostavila Tanja Urek, ki organizira usposabljanja novosprejetnih pravosodnih policistov, je vsebina usposabljanj z leti postajala bogatejša. Leta 1991 so bili pravosodni policisti vključeni v enomesečno začetno usposabljanje, vsebine so bile omejene le na tehnike obvladovanja oseb. Danes so vsebine usposabljanja bistveno bolj pestre in obsežnejše.

"Novim sodelavcem poskušamo podati čim več znanja in veščin, da bodo lahko svoje delo opravljali kompetentno, ob polnem spoštovanju človekovih pravic. Poleg znanj in tehnik s področja varnosti in pooblastil, zakonodaje, specifičnih obravnav in potreb zaprtih oseb, je za uspešno delo potrebno predvsem poznavanje socialnih veščin in dobre komunikacije ter nenazadnje tehnik obvladovanja stresa. Pomemben poudarek pri usposabljanjih dajemo tudi etiki in integriteti ter varovanju osebnih podatkov," je povedala.

Podržaj je vsem pravosodnim policistkam in policistom čestital in se jim zahvalil, da so se odločili za zaposlitev v zaporskem sistemu. Izpostavil je, da morajo biti vodila dela vseh pravosodnih policistov, ki so ključna za izpolnjevanje poslanstva, odgovorno, humano in zakonito izpolnjevanje nalog ter spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Zelo pomembna sta tudi zgled in strokovnost, kot izhaja iz osnovnega mota strategije uprave.

Povedal je, da se trenutno usposablja nova skupina 24 pravosodnih policistov, hkrati pa so v sklepni fazi tudi zaposlitveni postopki za 22 novih zaposlitev. Kljub omenjenemu kadrovskemu prilivu pa se Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij še vedno sooča s pomanjkanjem pravosodnih policistov.