c S

Generalno skupščino ZN bo med prihodnjim 73. zasedanjem vodila ženska

06.06.2018 07:22 New York, 05. junija (STA) - Generalna skupščina ZN je za svojo predsednico v času 73. zasedanja, ki se bo začelo jeseni, vodila zunanja ministrica Ekvadorja Maria Fernanda Espinosa Garces, ki bo šele četrta ženska v zgodovini na tem položaju. To bi se zgodilo sicer v vsakem primeru, saj je bila njena protikandidatka veleposlanica Hondurasa Mary Elizabeth Flores Flake.

Ekvadorka je na volitvah dobila 128 glasov, poraženka pa 62 glasov. Po rotacijskem načelu je bila tokrat za položaj predsednika Generalne skupščine ZN na vrsti skupina latinskoameriških držav in Karibov, prijavili pa sta se dve kandidatki. Generalno skupščino do konca tekočega 72. zasedanja vodi Slovak Miroslav Lajčak. Naslednja bo na vrsti Afrika.

Maria Fernanda Espinosa Garces je svojo izvolitev posvetila vsem ženska, ki so udeležene v politiki in se soočajo z diskriminacijskimi ter mačističnimi političnimi in medijskimi napadi. Za Latinsko Ameriko je to toliko bolj pomembno. Zadnja ženska na čelu Generalne skupščine ZN je bila Haja Rašid al Kalifa iz Bahrajna v letih 2006 in 2007.

Generalna skupščina ZN je lani malce spremenila proces izbire svojega predsednika in dodala neformalni interaktivni dialog s kandidati, kar malce povečuje preglednost in vključevanje. Kandidati morajo tudi predstaviti svojo vizijo vodenja. Ponavadi se niso s tem obremenjevali, saj so se regionalne skupine znotraj sebe vnaprej dogovorile, kdo bo edini kandidat.

Generalna skupščina ZN je po izvolitvi predsednice izvolila tudi 21 podpredsednikov, pri čemer vzhodnoevropski skupini pripada en položaj, ki ga je dobila Ukrajina.