c S

Harvey Weinstein se je glede spolnih obtožb izrekel za nedolžnega

06.06.2018 07:22 New York, 05. junija (STA) - Nekdanji hollywoodski producent Harvey Weinstein se je pred newyorškim sodiščem danes izrekel za nedolžnega v obtožbah posilstva in spolnega napada. 66-letni Weinstein se je pred tednom dni predal newyorški policiji in so ga do konca sojenja izpustili po plačilu milijona dolarjev varščine.

Newyorška velika porota je v sredo formalno potrdila obtožnici za posilstvo in hudo spolno kaznivo dejanje, za kar Weinsteinu grozi do 25 let zaporne kazni.

Velika porota dela naprej in v prihodnje so možne še dodatne obtožnice, saj ga je doslej spolnega napada obtožilo že več kot 80 žensk, med njimi igralke Ashley Judd, Rose McGowan, Asia Argento in druge.

Velika porota je v ponedeljek zaslišala podjetnico Melisso Thompson, ki je v petek proti Weinsteinu vložila tožbo zaradi posilstva v hotelu TriBeCa Grand septembra 2011. Preiskave potekajo tudi v Londonu in Los Angelesu.

Newyorški javni tožilec Cyrus Vance mlajši je leta 2015 zavrnil sprožitev postopka proti radodarnemu demokratskemu političnemu donatorju Weinsteinu zaradi spolnega napada na italijansko manekenko, čeprav je imela policija njegovo priznanje napada posneto na traku. Zaradi tega poteka preiskava tudi proti Vancu, katerega urad sedaj le preganja Weinsteina.

Odvetnik Benjamin Brafman, ki brani slavne in bogate, kot je bil pred leti na primer nekdanji izvršni direktor IMF Dominique Strauss-Kahn, vztraja, da je Weinstein nedolžen, vsi spolni stiki in druge aktivnosti pa naj bi bili soglasni.

Postopek v New Yorku trenutno zadeva neimenovano žensko, ki trdi, da jo je Weinstein leta 2013 posilil, ter nekdanjo igralko Lucio Evans, ki trdi, da jo je leta 2004 prisilil v oralni seks.