c S

Italijanski senat potrdil novo italijansko vlado

06.06.2018 07:50 Rim, 05. junija (STA) - Italijanski senat je danes potrdil novo italijansko vlado pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja. Za zaupnico vladi, ki sta jo sestavila populistično Gibanje pet zvezd in desničarska Liga, je glasovalo 171 senatorjev, 117 jih je bilo proti, 25 pa se jih je vzdržalo. Rezultat glasovanja je bil glede na razporeditev sedežev v senatu pričakovan.

Conte je v govoru pred glasovanjem pozval k obvezni in avtomatični prerazporeditvi prosilcev za azil med državami članicami EU.

"Zelo se bomo zavzeli za spremembo dublinske odredbe, da bi zagotovili pošteno razporeditev odgovornosti in vzpostavili avtomatiziran sistem obvezne prerazporeditve prosilcev za azil," je pred senatorji dejal Conte.

53-letni profesor prava je tudi kritiziral "egoistično zapiranje številnih članic EU", ki so nekatere države, kot je Italija, prisilile, da so same prevzele breme begunskega problema. Zavrnil je tudi, da bi bila njegova vlada skupaj z desno Ligo sovražno nastrojena do tujcev. "Nismo rasisti in nikoli ne bomo," je dejal.

Odločno namerava nova italijanska vlada po Contejevih besedah nastopiti tudi proti trgovini z ljudmi ter bolje organizirati sistem sprejema beguncev, "ki mora postati učinkovitejši".

Conte je napovedal, da si bo njegova vlada prizadevala zmanjšati javni dolg, to pa naj bi po njegovih besedah dosegli z gospodarsko rastjo in ne z varčevalnimi ukrepi. Prav tako si bo nova vlada prizadevala za zmanjševanje gospodarskega prepada med Italijo in Evropo.

"Evropa je naš dom. Želimo si močnejše, a tudi bolj poštene Evrope," je še dejal Conte, ki je na čelu prve evroskeptične vlade v Italiji.

Italijanski premier se je zavzel tudi za prevetritev sankcij proti Rusiji. "Prizadevali si bomo za revizijo sistema sankcij," je dejal.

"Italija bo v celoti odprta do Rusije, ki je v zadnjih letih okrepila svojo mednarodno vlogo pri reševanju geopolitičnih kriz," je dejal Conte. Ob tem je poudaril, da Italija ostaja članica zveze Nato, ZDA pa bodo ostale njen "tradicionalno privilegiran partner".

Po glasovanju o zaupnici vladi v senatu je v sredo predvideno še glasovanje v poslanski zbornici. Tam imata stranki še bolj jasno večino kot v zgornjem domu parlamenta.