c S

Ob obletnici odbora za varstvo človekovih pravic sprejem v predsedniški palači

06.06.2018 09:58 Ljubljana, 06. junija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo danes v predsedniški palači gostil sprejem ob 30. obletnici ustanovitve odbora za varstvo človekovih pravic. Slavnostni govornik bo tedanji član kolegija odbora Igor Omerza.

Sprejem in obeležitev obletnice ustanovitve sodi v okvir prizadevanj za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke, ki so privedli do prvih demokratičnih volitev in odločitve o osamosvojitvi Slovenije. Odbor za varstvo človekovih pravic je dal neprecenljiv prispevek k demokratični in samostojni Sloveniji, so zapisali v predsednikovem uradu.

Odbor za varstvo človekovih pravic je vodil Igor Bavčar, ki trenutno prestaja petletno zaporno kazen in ga na današnji sprejem ne bo. Pahor se je namreč odločil, da ga na sprejem ne povabi, saj bi taka odločitev po njegovem mnenju naletela na zelo deljene odzive.

Odbor je bil ustanovljen 3. junija 1988, nekaj dni po aretaciji Janeza Janše in Ivana Borštnerja. Sprva se je imenoval Odbor za varstvo pravic Janeza Janše, preimenoval se je po aretacijah drugih obtoženih v procesu proti četverici, ki jim je sledil. Deloval je kot organizacija za varstvo pravic obtoženih v aferi JBTZ.