c S

Pahor z Janšo v četrtek o možnosti oblikovanja nove vlade

05.06.2018 15:55 Ljubljana, 05. junija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo v četrtek opoldne v predsedniški palači sprejel relativnega zmagovalca nedeljskih predčasnih volitev, predsednika SDS Janeza Janšo. "Pogovor in srečanje sta neformalne narave in namenjena oceni možnosti, da Janez Janša sestavi novo slovensko vlado," so sporočili iz Pahorjevega urada.

Predsednik republike se je namreč, kot je napovedal že pred volitvami, odločil, da zmagovalcu parlamentarnih volitev podeli mandat za sestavo vlade.

Po delnih neuradnih izidih Državne volilne komisije je SDS na nedeljskih predčasnih volitvah zmagala s 24,94 odstotka prejetimi glasovi in bo v DZ zastopana s 25 poslanci. Drugouvrščeni LMŠ je pripadlo 13 poslanskih mandatov, SD in SMC po 10 mandatov, Levica jih je osvojila devet, NSi sedem, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS po pet, SNS pa se je v parlament prebila s štirimi poslanci. Mandatar za sestavo vlade sicer v DZ potrebuje podporo 46 poslancev.

Kakšna koalicija se bo glede na omenjen razrez poslanskih mest oblikovala, ni jasno. V zmagovalni SDS, kjer so sicer pred volitvami nakazali možnost sodelovanja z NSi, zavrnili pa niso povezave z nikomer, svojih povolilnih aktivnosti za zdaj ne pojasnjujejo. Tudi iz strank levo od sredine ni še nobenih informacij o morebitnem dogovarjanju o koalicijskih povezavah.

V drugouvrščeni LMŠ, ki je danes zjutraj že organizirala sestanek njenih 13 bodočih poslancev, so za STA zanikali špekulacije o nestabilni poslanski skupini, iz katere bi lahko kdo kmalu po potrditvi mandata prestopil kam drugam. Nihče od novoizvoljenih poslancev ni izpostavil namere, da bi izstopil iz poslanske skupine, ali izrazil nezadovoljstva z odločitvijo LMŠ, da stranka ne bo šla v koalicijo s SDS, kar je prvak stranke Marjan Šarec napovedal že pred volitvami. Svojo odločitev je tako kot na volilno nedeljo tudi danes potrdil z zapisom na Twitterju: "Ne vem, kaj je tako čudnega v dejstvu, da pred volitvami poveš, v kakšno koalicijo ne želiš, po volitvah pa se tega držiš."

Tudi v več drugih strankah, denimo v SD, Levici, SMC in Stranki Alenke Bratušek, so zanikali, da bi že potekali kakršni koli pogovori, tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec je zatrdil, da zaenkrat ni bilo še nobenih klicev. Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ki je prav tako zatrdil, da dogovarjanj še ni bilo, je najbolje počakati, da se Pahor in Janša sestaneta in da se lahko nato začnejo uradni pogovori.

Vprašanju možnosti koalicijskega povezovanja pa se danes gotovo ne bodo mogli izogniti na seji izvršilnega odbora NSi, kjer bodo analizirali volilni izid, na podlagi katerega je predsednik stranke Matej Tonin svetu stranke ponudil odstop, saj ni dosegel cilja 10 odstotkov.