c S

Danska za vzpostavitev evropskega centra za zavrnjene prosilce za azil

05.06.2018 15:53 Koebenhavn, 05. junija (STA) - Danska se z več državami, med drugim z Avstrijo, dogovarja o vzpostavitvi centralnega centra za zavrnjene prosilce za azil v Evropi. Center naj bi bil v za prosilce nezanimivi državi, je za danske medije danes dejal danski premier Lars Lokke Rasmussen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potrdil je, da se je o načrtu pogovarjal z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem in drugimi državi, ki jih ni želel navesti. Kot je še dejal, bi bil učinek centra ogromen.

Rasmussen ni želel razkriti morebitne lokacije centra, dejal pa je, da je optimističen in da verjame, da bo do konca leta zaživel pilotni projekt.

Kot je še dejal v govoru ob danskem dnevu ustavnosti, obstaja potreba po sodelovanju med državami, ker "nihče od nas ne zmore sam in potrebujemo dogovore z drugimi državami".

Danska desnosredinska manjšinska vlada je zavzela ostro politiko do migrantov. Danska policija ocenjuje, da je marca v državi ostalo 956 zavrnjenih prosilcev za azil.

Danska, ki je članica EU od leta 1973, si je po letu 1993 izposlovala izjeme v zadevah EU, ki se nanašajo na pravosodje in notranje zadeve. Izjeme so uvedli, potem ko so Danci glasovali proti maastrichtski pogodbi, ki je temelj za številne ustanove EU.