c S

Amnesty koalicijo pod vodstvom ZDA obtožuje možnih vojnih zločinov v Raki

05.06.2018 15:51 London, 05. junija (STA) - Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA je v lanski operaciji proti Islamski državi v sirski Raki v letalskih napadih ubila več sto civilistov in jih ranila več tisoč, mesto pa pustila v ruševinah, je danes v poročilu opozoril Amnesty International. Koalicijo je obtožil kršenja mednarodnega humanitarnega prava in možnih vojnih zločinov.

Mednarodna nevladna organizacija je poročilo sestavila na podlagi preiskave v Raki na severu Sirije, kjer je mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA od 6. junija do 17. oktobra lani izvajala operacijo proti džihadistom Islamske države (IS), ki so mesto zavzeli tri leta pred tem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskovalci organizacije so bili februarja letos dva tedna v uničenem mestu in tam obiskali 42 krajev, ki so jih obstreljevala koalicijska letala. Pogovarjali so se s 112 prebivalci, ki so v teh napadih izgubili skupno 90 svojcev ali sosedov. Pri tem je samo ena družina izgubila skupno 39 članov, so opozorili v organizaciji.

"Ko je toliko civilistov ubitih v neprestanih napadih, je nekaj zelo narobe. Da je tragedija še hujša, pa toliko mesecev po tem še ni bilo nobene preiskave teh incidentov. Žrtve si zaslužijo pravice," je v poročilu izpostavila Donatella Rovera, svetovalka za krize pri organizaciji.

Brutalnost Islamske države, ki je sejala nasilje in okrepila zlorabo oblasti v Raki, "ne osvobaja koalicije obveznosti, da sprejme vse možne previdnostne ukrepe za povzročitev čim manjše škode civilistom", je poudarila. Pri tem je uperila prst predvsem v to, da je koalicija nenehno uporabljala eksplozivno orožje na obljudenih območjih, za katere so vedeli, da so tam ujeti civilisti.

"Koalicija trdi, da je z natančnim obstreljevanjem uspela pregnati IS iz Rake, pri tem pa povzročila le malo civilnih žrtev. A to ne vzdrži preiskave. Napadi, ki jih navajamo v tem poročilu, so bili ali nesorazmerni ali nediskriminatorni ali pa oboje, kot taki pa nezakoniti in potencialno vojni zločini," poudarja AI v poročilu.

V preiskavi so analizirali tudi satelitske posnetke in drug javno dostopen material, pri tem pa ugotovili, da je koalicija v napadih na obljudena območja uporabila veliko nenatančnega eksplozivnega orožja.

Amnesty je za dodatna pojasnila prosil še obrambne predstavnike ZDA, Francije in Velike Britanije, ki so v Raki izvajali letalske napade.

Tiskovni predstavnik koalicije, ameriški polkovnik Sean Ryan je za britanske medije v odzivu dejal, da bi morala direktorica AI v Veliki Britaniji Kate Allen zapustiti "udobje na Otoku" ter odpotovati v Irak in Sirijo, da bi videla, kako se koalicijske sile borijo proti sovražniku, "ki ne spoštuje nobenih zakonov, norm ali človeških skrbi". Vztrajal je, da je koalicija storila vse, da bi odgovorila na poročila o civilnih žrtvah. Poudaril je, da je "smrt ali poškodba vsakega civilista tragedija".

Tiskovni predstavnik britanskega ministrstva za obrambo pa je poudaril, da so bili odprti in transparentni glede svojih skoraj 1700 letalskih napadov v Siriji. Poudaril je, da delajo vse, da bi čim bolj zmanjšali možnost civilnih žrtev, da pa ta možnost vedno obstaja, še navaja AFP.