c S

V Nemčiji se krepijo pozivi za izgon ameriškega veleposlanika

05.06.2018 11:31 Berlin/Washington, 05. junija (STA) - Vodilni politiki nemških levih strank so danes pozvali k izgonu ameriškega veleposlanika Richarda Grenella, ki je ta položaj sicer prevzel šele 8. maja. Pozivi k odstopu veleposlanika se krepijo tudi v njegovi domovini. Grenell je v nedeljo pozval h krepitvi konservativnih in populističnih sil v Evropi.

Nekdanji prvi mož nemških socialdemokratov Martin Schulz je v odzivu menil, da je Grenell nesprejemljiv za veleposlanika in menil, da bi ga morali čim prej razrešiti. "To kar počne ta mož, je edinstveno v mednarodni diplomaciji. Namesto, da bi v gostujoči državi deloval nevtralno, deluje kot zastopnik enega političnega gibanja," je v Berlinu za nemško tiskovno agencijo dpa dejal Schulz. "Če bi nemški veleposlanik v ZDA izjavil, da je tam zato, da okrepi demokrate, bi ga takoj izgnali iz države," je še menil.

Vodja poslanske skupine nemške Levice Sarah Wagenknecht je prav tako zahtevala takojšno razrešitev Grenella. "Kdor tako kot ameriški veleposlanik Richard Grenell meni, da lahko v stilu vladarja določa, kdo bo vladal Evropi, ne more biti diplomat v Nemčiji," je dejala za nemški časnik Die Welt. Dodala je, da če nemška vlada resno jemlje demokratsko suverenost "naše države, ne bi smela Grenella povabiti na klepet ob kavi, ampak ga takoj izgnati".

Grenell, ki velja za zaupnika predsednika ZDA Donalda Trumpa, je poleg tega, da je v pogovoru za konservativno platformo Breitbart News pozval h krepitvi konservativnih in populističnih sil v Evropi, na obed 13. junija povabil avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza.

Schulz je v odzivu izrazil upanje, da bo obisk Kurza pri veleposlaniku tudi pomenil skorajšnje slovo veleposlanika ZDA v Nemčiji. Kurz velja za kritika begunske politike nemške kanclerke Angele Merkel in je brez sodelovanja z Merklovo tudi sprožil lastne pobude za zaprtje begunske balkanske poti. Grenell je Kurza, ki je na čelu avstrijske koalicijske vlade, nazadnje označil za rokovskega zvezdnika evropske politike.

Merklova se na izjave veleposlanika doslej ni želela odzvati. Po ponedeljkovem srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem je dejala le, da ga bo nemško zunanje ministrstvo povabilo na pogovorov. Grenell bo sicer imel v sredo predstavitveni obisk na zunanjem ministrstvu in takrat naj bi imel priložnost, da pojasnil svoje izjave, navaja dpa.

Grenell je zaradi svojih izjav deležen tudi kritik doma. Demokratska senatorka Jeane Shaheen je tako ponoči prek Twitterja že pozvala k njegovi razrešitvi. "Veleposlanik se ne sme vmešavati v lokalno ali regionalno politiko s tem, da podpira določene politike, kandidate ali prošnje," je še zapisala.

Veleposlanika je kritiziral tudi njen strankarski kolega in senator Chris Murhpy, ki je menil, da je bil Grenellov pogovor "grozljiv". "Veleposlanik ne bi smel podpirati nobene politične stranke v tujini," je ocenil Murhpy, ki je tudi član senatnega odbora za zunanjo politiko. Dodal je, da mu je Grenell osebno zagotovil, da se kot veleposlanik ne bo vmešaval v politiko.

Prek Twiterja se je odzval tudi Grenell, ki je dejal, da ni želel neposredno podpreti nobenega kandidata ali stranke. Očitke na svoj račun je označil za smešne. "Zbuja se tiha večina, ta ki zavrača elite in njihova trobila. Predsednik ZDA Donald Trump je na čelu te večine," je še zapisal.

Škodo, ki jo je povzročil veleposlanik s svojimi izjavami, so poskušali popraviti tudi na ameriškem zunanjem ministrstvu. Sporočili so, da je veleposlanik Grenell prek Twitterja pojasnil svoje izjave, v katerih je izpostavil, da ni politika ZDA, da bi podpirale posamezne kandidate ali stranke.