c S

Izid volitev z vidika enakosti žensk in moških veliko razočaranje

05.06.2018 07:12 Ljubljana, 04. junija (STA) - Rezultat volitev v DZ je z vidika enakosti ženskih in moških veliko razočaranje, saj je delež izvoljenih poslank z uglednih 33,3 odstotka padel na 24-odstotno zastopanost žensk v DZ, so v komentarju zapisali v Ženskem lobiju Slovenije. Tudi kampanja je bila z vidika možnosti žensk za ustrezno predstavitev po njihovem mnenju "prava katastrofa".

Očitno je treba spremeniti zakonske določbe o medijskem poročanju v času volilne kampanje, da bodo mediji v svojih pravilih v zvezi s predstavitvijo kandidatk in kandidatov dolžni zagotoviti enake možnosti ženskam, da se tudi na nacionalni ravni enakopravno z moškimi kolegi predstavijo volivkam in volivcem, menijo v ženskem lobiju. Če ne bi bilo Alenke Bratušek, Violete Tomič in Ljudmile Novak, bi nacionalna TV-srečanja minila povsem brez političark, so opozorili.

Možnost slabega rezultata so v ženskem lobiju predvideli, saj volilni sistem srednje velikim in majhnim strankam praktično onemogoča, da bi, tudi če bi to želele, svojim najboljšim kandidatkam in kandidatom omogočile, da kandidirajo v enakem številu tistih volilnih okrajev, kjer utegne stranka dobiti dovolj glasov za izvolitev.

Zato bi bilo po njihovem mnenju treba volilni sistem spremeniti tako, da bi dejansko izvolili najmanj 40 odstotkov moških ali žensk. Tehnična rešitev za to je preprosta, a politične volje za tako spremembo volilnega sistema še ni. "Ženski lobi Slovenije si bo vztrajno prizadeval, da se v širši družbi in bodoči vladi in parlamentu tako soglasje vendarle doseže in volilna zakonodaja spremeni tako, da bodo ženske in moški imeli enake možnosti ne le za kandidiranje, pač pa tudi za izvolitev," so še zapisali.