c S

Odpoved pomočniku direktorja UKC Maribor Danku je bila nezakonita

05.06.2018 08:50 Maribor, 05. junija (STA) - Višje delovno in socialno sodišče je po poročanju današnje izdaje časnika Večer zavrnilo pritožbo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor na sodbo delovnega sodišča prve stopnje, da je bila odpoved delovnega razmerja nekdanjemu pomočniku direktorja Gregorju Danku neutemeljena. UKC Maribor ga mora torej ponovno zaposliti.

Po pisanju Večera mora UKC Maribor v osmih dneh od prejema sodbe, kar se bo izteklo konec tega tedna, Danku zagotoviti ustrezno delovno mesto, ob tem pa mu povrniti tudi bruto plače za skoraj dve leti, nadomestilo za neizrabljen letni dopust za leti 2015 in 2016 ter sodne stroške.

Danko je delovno mesto pomočnika direktorja za kadrovsko-pravne zadeve zasedel v času dolgoletnega direktorovanja Gregorja Pivca v UKC Maribor. Njegov naslednik Janez Lavre, ki je kot vršilec dolžnosti direktorja vodil klinični center eno leto, pa je julija 2016 Dankovo delovno mesto ukinil.

Sodišče je že na prvi stopnji ugotovilo, da je UKC Maribor Danku podal redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz ekonomskega in organizacijskega razloga, a je na podlagi dokazov zaključilo, da delodajalcu ekonomskega razloga ni uspelo dokazati. Danka so namreč zaposlili z namenom racionalizacije stroškov glede angažmaja zunanjih pravnikov za zastopanja UKC pred sodišči, številke pa potrjujejo, da so stroški za odvetniške storitve po njegovem odhodu narasli za nekaj deset tisoč evrov, piše Večer.

UKC Maribor je sicer uspelo dokazati organizacijski razlog za Dankovo odpoved, saj je s spremembo sistemizacije ukinil njegovo delovno mesto. A ne glede na to je sodišče sklenilo, da je bila odpoved nezakonita, saj bi moral UKC na podlagi dveh sklenjenih aneksov v pogodbi o zaposlitvi Danku ponuditi novo pogodbo o zaposlitvi za delovno mesto, ki ustreza njegovi strokovni izobrazbi. Prav aneksa sta namreč Danku tudi po zaključku pomočniškega mandata zagotavljala zaposlitev v kliničnem centru.

Po ocenah sodišča je bilo v tem času v UKC Maribor na voljo delovno mesto, primerno za Danka. Ta se je na razpis tudi prijavil, izpolnjeval vse pogoje, pa mu, kot pravi sam, v nasprotju z veljavno zakonodajo delovno mesto ni bilo ponujeno.

Pravniki UKC Maribor se po besedah sedanjega direktorja Vojka Flisa še ukvarjajo s sodbo, zato ni znano, kako se bodo odzvali.