c S

Vrhovno sodišče ZDA odločilo v prid peku, ki ni hotel speči torte za homoseksualni par

05.06.2018 07:30 Washington, 04. junija (STA) - Ameriško vrhovno sodišče je v ponedeljek z večino sedmih proti dvema glasovoma odločilo v prid peku iz Kolorada, ki ni hotel narediti torte za poroko homoseksualnega para, ker je trdil, da mu to prepoveduje vera. Odločitev večine sodnikov sicer ne rešuje vprašanja odnosa med vero in diskriminacijo homoseksualcev.

Večinsko mnenje je napisal sodnik Anthony Kennedy, ki pravi, da bi morala državna komisija za državljanske pravice Kolorada, ki je ugotovila, da je pek kršil zakon in ga poslala na izobraževanje proti diskriminaciji, k problemu pristopiti drugače, bolj nevtralno do vere. Kako, sicer ni pojasnil, ampak je to prepustil procesu, ki se bo nadaljeval.

"Sovražnost komisije je v nasprotju s prvim amandmajem k ameriški ustavi, ki zagotavlja, da je zakonodaja ZDA nevtralna do vere. Odločitve v podobnih primerih pa morajo počakati na dodatne razlage sodišč in sicer ob upoštevanju, da se morajo tovrstni spori reševati s strpnostjo brez nepotrebnega pomanjkanja spoštovanja do iskrenih verskih prepričanj in hkrati brez poniževanja homoseksualnih oseb, ko iščejo storitve na odprtem trgu," je zapisal Kennedy.

Proti takšni na splošno nevtralni odločitvi sta se izrekli le sodnici Ruth Bader Ginsburg in Sonia Sotomayor, ki še vedno zagovarjata kazen za peka, ker je kršil zakon z diskriminacijo. Po tej odločitvi še vedno ni jasno, ali lahko zasebna podjetja in posamezniki izvajajo diskriminacijo homoseksualcev, če se sklicujejo na vero.