c S

EU: Za zaščito pred manipulacijami volitev so odgovorne države

05.06.2018 07:30 Luxembourg, 04. junija (STA) - Za Evropsko komisijo so države tiste, ki so prve odgovorne za zaščito pred volilnimi manipulacijami na spletnih družbenih omrežjih, kakršen je Facebook. "Kar se zakonodaje tiče, so članice tiste, ki morajo ukrepati," je po srečanju s pravosodnimi ministri v Luxembourgu dejala evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova.

Novembra se bo na temo temeljnih pravic sestal tudi evropski kolegij, je napovedala komisarka. Razpravljali bodo, kako ustrezno zaščititi volilni proces pred zlorabami na internetnih platformah. V večini držav so namreč omejitve v veljavi le za tradicionalne medije, poleg tega je stanje po članicah zelo različno in bi ga bilo treba poenotiti, se je zavzela Jourova.

Na dnevnem redu pravosodnih ministrov je tudi izmenjava elektronskih podatkov, zlasti z ZDA. Evropska komisija naj bi osnutek za pogajanja z ZDA predstavila še pred poletjem, pravosodni minister Avstrije, ki bo s 1. julijem prevzela predsedovanje EU, pa upa, da bodo države skupno stališče dosegle do konca leta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Konec marca je v ZDA začel veljati t.i. cloud act, ki ameriškim internetnim podjetjem nalaga, da omogočijo dostop ameriški preiskovalcem do podatkov ameriških državljanov, tudi če so ti podatki na strežnikih izven ZDA. Možno pa je tudi, da bi ameriški preiskovalci lahko prišli tudi do podatkov tujcev, internetna podjetja pa bi na ta način lahko kršila zakonodajo tistih držav, v katerih imajo strežnike.