c S

Nekdanji šef Trumpove kampanje Manafort obtožen vplivanja na priče

05.06.2018 07:53 Washington, 05. junija (STA) - Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve Robert Mueller je v ponedeljek od sodišča zahteval, naj nekdanjemu šefu kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu odvzame varščino in ga do konca postopka vrne v zapor, ker da je vplival na priči. Manafort naj bi skušal prepričati dve osebi, da lažeta zanj pred sodiščem.

Manafort je bil v ponedeljek še na prostosti oziroma v hišnem priporu po plačilu deset milijonov varščine. Sodni proces proti njemu v Virginiji naj bi se začel julija, v prestolnici Washington pa naj bi mu začeli soditi septembra. Obtožnica ne zadeva ruskega vpletanja v volitve ampak Manafortovo lobiranje za tujo vlado, bančne prevare in drug finančni kriminal.

Vplivanje na priče je kaznivo dejanje samo po sebi. Mueller je v sodni vlogi navedel, da je Manafort letos februarja stopil v stik z dvema osebama, ki bi lahko pričali proti njemu. Imeni nista navedeni, šlo pa naj bi za človeka, ki sta mu pomagala pri lobističnih dejavnostih v ZDA in v Evropi. Oba sta Manafortovo komunikacijo prijavila preiskovalcem.

Manafort naj bi ju prosil, da na sodišču povesta, da je dejavnost lobiranja za Ukrajino potekala le v Evropi, čeprav je potekala tudi v ameriškem kongresu. Oba naj bi tudi prosil, da vplivata na tako imenovano Habsburško skupino nekdanjih evropskih političnih voditeljev, ki so bili del lobističnih prizadevanj.