c S

Notranji ministri EU znova o spornih begunskih kvotah

05.06.2018 09:51 Bruselj/Luxembourg, 05. junija (STA) - Notranji ministri EU bodo danes v Luksemburgu znova razpravljali o reformi evropskega azilnega sistema, ki je v slepi ulici zaradi spornih begunskih kvot. EU si je zadala cilj, da bo dogovor dosegla junija, vendar ga ni na vidiku. Višegrajska četverica obveznim kvotam še vedno nasprotuje, medtem ko južne članice želijo več solidarnosti.

Zasedanja naj bi se udeležil tudi novi italijanski notranji minister Matteo Salvini, vodja desne Lige z močno protipriseljensko politiko, ki je nedavno s prav tako evroskeptičnim Gibanjem pet zvezd oblikovala vlado. Nova italijanska vlada ne izboljšuje možnosti za dogovor.

Članice se trudijo doseči dogovor o prenovi dublinske uredbe, ki določa, da je treba prošnjo za azil obravnavati v prvi državi vstopa v EU, in se je v migracijski krizi izkazala za povsem neučinkovito. Najbolj sporen del je mehanizem, ki v skrajnem primeru predvideva premeščanje beguncev po članicah unije.

Namen srečanja, na katerem bo Slovenijo zastopal veleposlanik pri EU Janez Lenarčič, je pripraviti teren za dogovor na vrhu unije konec meseca. Članice lahko dogovor sprejmejo tudi s kvalificirano večino, vendar se unija za zdaj še vedno trudi, da bi za tako občutljivo politično vprašanje zagotovila konsenz.

Predvidena je tudi razprava o nezakonitih migracijah. Slovenija naj bi opozorila na zaskrbljujoč trend povišanja nezakonitih migracij in na nujnost takojšnjega ukrepanja na zunanjih mejah unije, da se ne ponovijo razmere iz leta 2015. Pozvala naj bi k pomoči državam na Zahodnem Balkanu, zlasti BiH, pri krepitvi nastanitvenih zmogljivosti ter opozorila na problem zlorab azilnih postopkov v regiji in na zaskrbljujočo vlogo nevladnih organizacij pri spodbujanju teh gibanj v regiji.

Ministri bodo razpravljali tudi o reformi vizumske politike, ki jo je Evropska komisija predlagala marca. Predlog med drugim predvideva strožjo obravnavo vizumov za potnike iz tretjih držav, ki ne bi zadovoljivo sodelovale pri ponovnem sprejemanju migrantov brez urejenega statusa.