c S

V Bruslju pozdravljajo ideje Merklove za krepitev enotnosti EU v negotovem svetu

04.06.2018 16:31 Bruselj, 04. junija (STA) - V Evropski komisiji so danes pozdravili ideje nemške kanclerke Angele Merkel "za krepitev enotnosti in zmožnosti EU 27, da ukrepa v negotovem in nestabilnem svetu". Še zlasti pozdravljajo njeno strinjanje, da je treba dogovor o prihodnjem večletnem proračunu EU doseči pred evropskimi volitvami.

V komisiji pozdravljajo ideje Merklove za krepitev enotnosti in zmožnosti ukrepanja unije tako v zunanji in varnostni politiki kot v gospodarstvu, inovacijah in begunski politiki, je pojasnil glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Še zlasti so veseli, da se nemška kanclerka strinja z njimi glede potrebe po tem, da se pogajanja o prihodnjem večletnem evropskem proračunu končajo pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto, tako da se bo mogoče spopasti z izzivi prihodnosti.

Na tej podlagi bodo še naprej sodelovali z Nemčijo in drugimi članicami s ciljem čimprejšnjega dogovora. Med članicami sicer prevladuje dvom, da bo ta zahtevna pogajanja mogoče končati tako hitro.

Merklova je v intervjuju za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, objavljenem v nedeljo, pozvala h krepitvi arhitekture območja evra pred junijskim vrhom unije, ki bi moral po načrtih sprejeti odločitve o prenovi območja skupne evropske valute.

Med drugim se zavzema se za dokončanje bančne unije, a poudarja, da solidarnost med članicami območja evra ne sme voditi v združevanje dolga oziroma "unijo dolga".

Merklova in francoski predsednik Emmanuel Macron sta sicer za junijski vrh napovedala skupen predlog reform, a stališča držav se precej razlikujejo. Francija se zavzema za več integracije, za evrski proračun in finančnega ministra, čemur v Berlinu niso naklonjeni.

V komisiji so v povezavi s stališči glede območja evra izpostavili prepričanje, da je z odločenostjo mogoče zagotoviti zadosten napredek za sprejetje konkretnih odločitev na podlagi njihovih decembrskih predlogov.

O podrobnostih niso želeli govoriti, zgolj ponovili so upanje, da junijski vrh ne bo še en vrh pogovorov, ampak tudi odločitev.

Za junij je unija obljubila tudi odločitve o azilnem sistemu, konkretno o spornih begunskih kvotah, vendar trenutno nič ne kaže, da bo dogovor mogoče doseči. Višegrajska četverica obveznim kvotam še vedno nasprotuje. Položaj pa še dodatno zapleta nova, evroskeptična italijanska vlada.

"Bomo videli," je Schinas odgovoril na vprašanje glede možnosti za dogovor. Spomnil je, da bodo v torek o tem razpravljali notranji ministri EU, in končal z latinskim pregovorom: "Dum spiro, spero. (Dokler diham, upam.)"