c S

Francija pozdravila stališča Merklove do reforme EU

04.06.2018 11:56 Pariz, 04. junija (STA) - Urad francoskega predsednika Emmanuela Macrona je danes pozdravil stališča nemške kanclerke Angele Merkel glede reforme EU in evroobmočja. Kot so sporočili iz Elizejske palače, so načrti nemške kanclerke dokaz o evropskem angažmaju njene vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem so dodali, da so predvideni ukrepi popolnoma skladni s francoskimi cilji glede vseh tem, ki zadevajo "evropsko suverenost", med katerimi je tudi begunska kriza. Državi sta si enotni tudi glede reforme evrskega območja, kjer jih čaka še veliko dela pri oblikovanju bolj drznega sporazuma o bančni uniji in finančnih zmogljivostih evroobmočja, so prepričani v uradu francoskega predsednika.

Nemška kanclerka je v pogovoru za nedeljsko izdajo nemškega dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung med drugim prvič predstavila svoja stališča glede obsežne reforme evrskega območja. Med drugim je izpostavila pomen oblikovanja evropskega denarnega sklada, ki bi izšel iz evropskega reševalnega mehanizma ESM, in investicijskega proračuna, ki bo na spodnji meji dvomestnega milijardnega obsega.

V Elizejski plači v njenih komentarjih vidijo "prvi odgovor" na govor Macrona septembra lani na pariške Sorboni, v katerem je predstavil svoje načrte za obsežno reformo EU.

"To je pozitiven korak, ki predstavlja dokaz o evropskem angažmaju kanclerke in njene vlade," so ocenili v Parizu.

Po pričakovanjih naj bi se državi še ta mesec dogovorili o časovnici reforme EU, še navaja dpa.