c S

Kriminalisti naj bi ovadili tri vodilne iz soboške bolnišnice

02.06.2018 09:00 Murska Sobota, 01. junija (STA) - Po današnjem sporočilu s Policijske uprave Murska Sobota, da so podali kazensko ovadbo proti trem fizičnim osebam zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, spletni portal Vestnik.si piše, da naj bi ovadili tri vodilne iz soboške bolnišnice.

Direktorja soboške bolnišnice Bojana Korošca, finančnega direktorja Marjana Mačka in pomočnico direktorja za zdravstveno nego Metko Lipič Baligač naj bi ovadili zaradi izplačanih nadomestil za neizrabljeni dopust.

Tudi podatek iz marčevskega policijskega sporočila o hišni preiskavi v bolnišnici, ko so preiskovali osumljene, ki naj bi v letih 2015 in 2016 kot javni uslužbenci pridobili večjemu število oseb protipravno nepremoženjsko ter premoženjsko korist v skupnem znesku 20.398,79 evra, se natanko ujema z današnjimi številkami.

Takratno preiskavo v bolnišnici je vodstvo potrdilo.

Bolnišnica je v letih 2015 in 2016 izplačala nadomestilo za neizrabljen dopust petindvajsetim zaposlenim, med njimi tudi direktorju Korošcu 826 in strokovnemu direktorju Danijelu Grabarju skoraj 2700 evrov.

Ob razkritju so na ministrstvu za zdravje potrdili, da je bilo izplačilo vsaj za direktorja in strokovnega direktorja nezakonito, v bolnišnici pa so trdili, da so ga izvedli po nasvetu takratne vodje pravno-kadrovske službe Tatjane Petek.

Ta je zatem navedbe zanikala in objavila pošto, v kateri vodstvo bolnišnice opozarja na nezakonitosti. Korošec pa je Petkovi očital, da odgovornost vali na upravo zaradi "maščevanja, ker po novi sistematizaciji ni več vodja pravno-kadrovske službe". Premestili so jo namreč na drugo delovno mesto, ker naj ne bi ustrezala novi sistematizaciji.

Marca letos je dobila odpoved delovnega razmerja, ker naj bi, kot so pojasnjevali iz bolnišnice, "javno blatila bolnišnico in njeno vodstvo, javno trdila in razlagala o domnevnih nepravilnostih".

Ob teh dogodkih je Sindikat zdravstva Slovenije SPUKC zaradi sumov zlorabe uradnega položaja zahteval Koroščev odstop, a ga je slednji zavrnil in označil za neutemeljenega.

Navedel je še, da so v vodstvu s postopkom njene odpovedi delovnega razmerja začeli "že pred časom" in je vročitev odpovedi "le slučajno sovpadla z delom policistov oziroma njihovim obiskom bolnišnice".

Takrat je tudi sporočil, da "v zvezi z izplačanim neizkoriščenim dopustom poteka predkazenski postopek in zaenkrat še ni bila vložena nobena kazenska ovadba oziroma obtožnica. Zato govoriti o odstopu zaradi obtožnice ni možno". Danes Korošca STA ni uspelo priklicati.