c S

Španskega premierja Rajoya nezaupnica odnesla s položaja

02.06.2018 09:00 Madrid, 01. junija (STA) - Španski parlament je danes konservativnemu premierju Marianu Rajoyu izglasoval nezaupnico. Po mnogih izzivih, ki mu jih je uspelo prebroditi, je bila zanj usodna korupcijska afera, ki je minuli teden dobila sodni epilog. Novi premier bo postal vodja socialistov Pedro Sanchez, ki so mu poslanci prek konstruktivne nezaupnice že izrekli podporo.

Za predlog nezaupnice konservativnemu premierju, ki je vodil manjšinsko vlado Ljudske stranke, je glasovalo 180 od 350 poslancev. Rajoy naj bi po pisanju španskih medijev sedaj stopil pred kralja Felipeja VI. in mu uradno naznanil svoj odhod s položaja.

Že pred glasovanjem je tudi priznal poraz. Kot je dejal, mu je bilo v čast služiti kot predsednik vlade in je vesel, da za sabo pušča boljšo Španijo, kot je bila ob nastopu njegovega mandata. Nasledniku je že čestital.

Rajoy je premier postal leta 2011, nazadnje je na položaj prisegel leta 2016. S premierskega mesta se mora kot prvi predsednik vlade v zgodovini demokratične Španije posloviti zaradi izglasovane nezaupnice.

Socialisti so predlog nezaupnice vložili, potem ko je sodišče pretekli teden ugotovilo nezakonito financiranje vladajoče Ljudske stranke. Sodišče je odkrilo kompleksen sistem podeljevanja podkupnin nekdanjim predstavnikom stranke v zameno za dobičkonosne pogodbe na podlagi javnih naročil med letoma 1999 in 2005.

Sama stranka ni bila obtožena neposredne vpletenosti, naj pa bi se okoristila z nezakonito pridobljenimi sredstvi. Obsojena je bila na plačilo 245.000 evrov kazni.

V četrtek so si socialisti zagotovili zadostno število glasov podpore. Sami imajo v 350-članskem parlamentu 84 sedežev, podporo pa je že v začetku obljubila tudi stranka Podemos, ki ima 67 poslancev. Kasneje se jim je pridružilo še več manjših strank, vključno z dvema katalonskima, ki sta naklonjeni neodvisnosti, in Baskovsko nacionalistično stranko (PNV). Kakšne ugodnosti bi lahko dobile v zameno za podporo, ni jasno.

Liberalna stranka Ciudadanos, ki se je zavzemala za odstop Rajoya in predčasne volitve, je v parlamentu podprla Rajoya in napoveduje, da bo v opoziciji neizprosna. Vsega skupaj je sicer proti nezaupnici glasovalo 169 poslancev, eden se je vzdržal.

Sancheza čakajo težki časi, saj ima njegova stranka, ki je z zadnjih volitev leta 2016 izšla kot velika poraženka, manj kot četrtino vseh poslancev. Pri iskanju zaveznikov za sprejemanje zakonodaje naj bi imel težave - podpiral naj bi ga Podemos, ni pa jasno, ali bo imel tudi podporo manjših strank, ki so sicer podprle nezaupnico.

Sanchez naj bi glede na pričakovanja na položaj prisegel še ta konec tedna, vladno ekipo pa imenoval prihodnji teden. Nakazal je, da bo sklical nove volitve, ni pa povedal, kdaj naj bi se to zgodilo.

V vsakem primeru se je novi premier, ki napoveduje "novo stran v zgodovini demokracije v Španiji", zavezal spoštovanju nedavno potrjenega proračuna. Napovedal je tudi dialog s strankami, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije, ob čemer naj bi spoštoval špansko ustavo in regionalni statut, ki določa avtonomijo Katalonije.

Sanchez, ki ne sedi v poslanskih klopeh, je predsednik socialistov od leta 2014. Znašel se je pred težko nalogo dvigniti podporo stranki, ki ji je po porazu proti Ljudski stranki na levi volivce speljevala nova stranka Podemos. Po volitvah leta 2015 je neuspešno poskušal oblikovati vladajočo koalicijo, po volitvah leta 2016 pa se je celo moral posloviti s položaja, saj je stranka dosegla najslabši rezultat dotlej. Maja lani mu je uspela velika vrnitev, saj so ga člani stranke znova izglasovali za vodjo.

Španski analitik Antonio Barroso meni, da namerava Sanchez na položaju premierja zgolj sprejeti nekaj socialnih ukrepov, da bi okrepil priljubljenost stranke in tako socialiste na nove volitve popeljal močnejše.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta Sanchezu že čestitala. Juncker je izrazil prepričanje, da bo nova vlada še naprej prispevala h krepitvi Evrope in da bo ta vedno bolj enotna in pravična. V Bruslju so vzeli na znanje tudi, da socialist ne namerava spremeniti španskega proračuna.

Iz Berlina so medtem sporočili, da si Nemčija želi "tesnega in zaupanja polnega" sodelovanja z novo vlado in upajo, da bo stabilna.