c S

Varnostni svet ZN v petek zavrnil dve resoluciji o Palestincih

04.06.2018 07:10 New York, 02. junija (STA) - Varnostni svet ZN je zaradi veta ZDA v petek zavrnil predlog resolucije za zaščito Palestincev, takoj nato pa je propadel še ameriški predlog resolucije, ki je za zadnji izbruh nasilja v Gazi okrivil Hamas. Ameriški predlog je dobil le en glas podpore, 11 držav se je vzdržalo, tri pa so bile proti.

Kuvajtski predlog resolucije je medtem dobil podporo desetih držav članic Varnostnega sveta, štiri države so se vzdržale, ZDA pa so bile osamljen glas proti. V zadnjih dveh mesecih nasilja, ki se je začelo po odločitvi Donalda Trumpa, da preseli ameriško veleposlaništvo v Jeruzalem in ga prizna za prestolnico Izraela, je umrlo 115 Palestincev, več tisoč pa jih je bilo ranjenih.

Večina držav članic ZN želi zaščititi Palestince in kuvajtski predlog resolucije je pozval k razmisleku o mednarodni prisotnosti v ta namen in k neodvisni preiskavi nasilja. "Ta predlog je močno enostranski, ker obsoja pretirano nasilje Izraelcev, Hamasa pa ne omenja. Resolucija vali vso krivdo na Izrael in je povsem netočna," je dejala veleposlanica ZDA Nikki Haley.

Palestinski veleposlanik Rijad Mansur je na drugi strani menil, da predlog resolucije ni šel dovolj daleč v obsodbi nočne more, v kateri živijo Palestinci. Veleposlanik Kuvajta Mansur al Otaibi pa je dejal, da se bo zaradi nesposobnosti Varnostnega sveta za ukrepanje med Palestinci povečal občutek brezupa.

Ameriški predlog resolucije ni omenjal zaščite civilistov ali početja izraelskih varnostnih sil, ampak le Hamas, na katerega je valil odgovornost za ogrožanje civilistov in poslabšanje položaja v Gazi.