c S

Socialist Sanchez prisegel kot novi španski premier

04.06.2018 07:14 Madrid, 02. junija (STA) - Socialist Pedro Sanchez je danes pred španskim kraljem Felipejem VI. prisegel kot novi španski premier. Položaj je prevzel, potem ko je parlament v petek konservativnemu premierju Marianu Rajoyu izglasoval nezaupnico. Zanj je bila usodna korupcijska afera njegove Ljudske stranke.

"Prisegam, da bom zvesto izpolnjeval svoje dolžnosti premierja z vestjo in častjo ter zvestobo kralju in da bom varoval ustavo kot temelj pravnega reda," je povedal v prisegi. Kot prvi španski premier ni prisegel na Svetem pismu ali križu.

Vodja socialistov mora ministrsko ekipo še imenovati, šele ko bodo imena ministrov objavljena v uradnem listu, pa bo dobil polna pooblastila. To naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh.

Felipe VI. je v petek podpisal odlok, s katerim je potrdil imenovanje Sancheza za premierja. Ta je nakazal, da bo sklical nove volitve, ni pa povedal, kdaj naj bi se to zgodilo.

Sancheza čakajo težki časi, saj ima njegova stranka, ki je z zadnjih volitev leta 2016 izšla kot velika poraženka, manj kot četrtino vseh poslancev. Pri iskanju zaveznikov za sprejemanje zakonodaje naj bi imel težave - podpiral naj bi ga Podemos, ni pa jasno, ali bo imel tudi podporo manjših strank, ki so sicer podprle nezaupnico Rajoyu. To so bile med drugim dve katalonski, ki sta naklonjeni neodvisnosti, in Baskovska nacionalistična stranka (PNV).

Kakšne ugodnosti bi lahko dobile v zameno za podporo, ni jasno. V vsakem primeru se je novi premier, ki napoveduje "novo stran v zgodovini demokracije v Španiji", zavezal spoštovanju nedavno potrjenega proračuna. Napovedal je tudi dialog s strankami, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije, ob čemer naj bi spoštoval špansko ustavo in regionalni statut, ki določa avtonomijo Katalonije.

Socialisti so predlog nezaupnice Rajoyu vložili, potem ko je sodišče pretekli teden ugotovilo nezakonito financiranje vladajoče Ljudske stranke. Sodišče je odkrilo kompleksen sistem podeljevanja podkupnin nekdanjim predstavnikom stranke v zameno za dobičkonosne pogodbe na podlagi javnih naročil med letoma 1999 in 2005.

Sama stranka ni bila obtožena neposredne vpletenosti, naj pa bi se okoristila z nezakonito pridobljenimi sredstvi. Obsojena je bila na plačilo 245.000 evrov kazni.