c S

Obtožnica zoper Racmana za domnevno oškodovanje upnikov Kolosej kinematografov

04.06.2018 07:14 Ljubljana, 02. junija (STA) - Specializirano državno tožilstvo je prejšnji mesec vložilo obtožnico proti nekdanjemu lastniku družbe Kolosej kinematografi Sergeju Racmanu zaradi suma kaznivega dejanja oškodovanja upnikov te družbe, danes poroča časnik Delo.

Tožilstvo je obtožnico vložilo zoper eno pravno in dve fizični osebi, so na tožilstvu časniku odgovorili na vprašanje, ali so na podlagi ovadbe NLB zaradi oškodovanja upnikov v primeru družbe Kolosej že vložili obtožnico zoper Racmana.

Po neuradnih informacijah časnika Finance je druga fizična oseba, zoper katero je vložena obtožnica, direktor družbe SIP nepremičnine Davorin Vidmar. Tako Racman kot Vidmar z obtožnico nista seznanjena in zadeve ne komentirata. Obtožnica sicer še ni pravnomočna, poročajo Finance.

Za oškodovanje upnikov je zagrožena kazen do petih let zapora.

NLB je kazensko ovadbo vložila zaradi prodaje kompleksa kinodvoran, ki so jih Kolosej kinematografi prodali družbi SIP nepremičnine. Banka je opozorila na štiriletni rok za plačilo kupnine v višini 18,3 milijona evrov. Poleg tega je Racman SIP nepremičninam stavbo izročil brez kakršnegakoli nadomestila ali odškodnine za uporabo objekta do plačila kupnine ter brez soglasja hipotekarnih upnikov, navaja Delo.

Racman je s to potezo NLB preprečil prodajo nepremičnine. "Dolžnik oz. njegovo poslovodstvo sta z odtujitvijo premoženja na insolventno družbo SIP nepremičnine, od katere ni mogoče pričakovati plačila kupnine, oškodovala tako dolžnika kot tudi njegove upnike," so leta 2015 po vložitvi ovadbe opozorili v NLB.

Banka je imela s kompleksom kinodvoran zavarovanih 12,8 milijona evrov terjatev do Koloseja. Terjatve je nato v paketu z ostalimi terjatvami prodala družbi Ledava investicije.

SIP nepremičnine, ki morajo 15 milijonov evrov kupnine plačati do sredine novembra letos, so marca letos v zemljiško knjigo vpisale "zaznambo vrstnega reda za pridobitev lastninske pravice". Gre za institut, ki se uporablja pri prodaji nepremičnin; z njim običajno kupec zavaruje nakup nepremičnine pred vsemi nadaljnjimi morebitnimi plombami, poročajo Finance.

Vidmar je za časnik potrdil, da stavba dobiva novega lastnika. "Seveda, saj je bil takšen namen že ob samem začetku. Že tožilstvu sem pojasnjeval, da sem stavbo kupil le z enim razlogom - da zaslužim. Že pred leti sem imel precej kupcev, a zaradi postopkov tožilstva posla nisem mogel speljati. Zdaj pa imam pismo o nameri in je stavba tik pred prodajo," je dejal Vidmar, ki pričakuje, da bo s prodajo iztržil več kot 15 milijonov evrov. Kdo je kupec, ni razkril.