c S

Nemški predsednik se je opravičil za preganjanje homoseksualcev v preteklosti

04.06.2018 07:26 Berlin, 03. junija (STA) - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je danes opravičil nemškim homoseksualcem, ki so bili še več deset let po koncu druge svetovne vojne podvrženi strogim diskriminacijskim zakonom. Kot je dejal, so bili tovrstni zakoni v veljavi v času tretjega rajha in po koncu vojne v Vzhodni in Zahodni Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Nemčija je prizadejala veliko mero trpljenja tem ljudem, predvsem v času nacionalsocializma, kasneje pa v Vzhodni in Zahodni Nemčiji," je dejal Steinmeier, ki je zaradi vsega povzročenega trpljenja, nepravičnosti in dolgoletnega molka prosil za odpuščanje.

Steinmeier je opravičilo predal ob deseti obletnici spomenika, ki je posvečen homoseksualcem, preganjanjih v času nacizma.

Homoseksualce so v Nemčiji preganjali na podlagi spornega člena kazenskega zakonika, ki so ga prvič uvedli leta 1871, nacisti pa so zakonik leta 1935 še zaostrili. Povojne nemške oblasti so člen prilagodile in prevzele tako na Zahodu kot Vzhodu. Na Zahodu so ga leta 1969 omilili, dokončno pa ukinili leta 1994 po ponovni nemški združitvi. V Vzhodni Nemčiji so člen ukinili leta 1968.

V Zahodni Nemčiji so na podlagi 175. člena kazenskega zakonika med leti 1945 in 1969 so obsodili približno 50.000 moških.

Lani je bundestag odobril ukrepe, ki so namenjeni odškodnini več tisoč homoseksualcem, ki so bili preganjani. Ti so prejeli 3000 evrov odškodnine ter dodatnih 1500 evrov za vsako leto, ki so ga preživeli v zaporu.

Kot je dodal Steinmeier, je popravljanje napak in opravičevanje za svoje napake ključno za demokratične vlade. "Vaša država vas je predolgo pustila čakati," je še dejal vsem navzočim.