c S

Tuji mediji o prepričljivi zmagi SDS in pričakovanih napornih koalicijskih pogajanjih

04.06.2018 08:15 Ljubljana, 03. junija (STA) - Predčasne državnozborske volitve v Sloveniji, ki so po delnih in neuradnih izidih prinesle prepričljivo zmago SDS, spremljajo tudi številni tuji mediji. Poudarjajo, da je bil volilni uspeh SDS pričakovan, sestavljanje povolilne koalicije pa je še odprto. Precej poudarka je namenjenega tudi povezavam SDS z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Nemška tiskovna agencija dpa, ki jo na spletnih straneh povzemata tudi Frankfurter Allgemeine Zeitung in spletni Spiegel, navaja, da bo Janša v primeru prevzema oblasti državo "hermetično zaprl za begunce in migrante". Zgled 59-letnemu politiku je po pisanju dpa sosednja Madžarska pod vodstvom Viktorja Orbana. "Ali bo Janša po dokončnem preštetju glasov sestavil vladno koalicijo, ostaja odprto," navaja dpa.

"Zgolj računsko je možna tako politično desna kot leva vlada," poroča dpa, ki kot možen jeziček na tehtnici omenja DeSUS. Predsednik države Borut Pahor zaradi zapletenih postopkov meni, da bo vlada sestavljena šele jeseni, še navaja agencija.

Ameriška tiskovna agencija AP ocenjuje, da začasni izidi kažejo, da nobena stranka ni dobila potrebne večine v parlamentu, tako da so naslednji korak verjetno pogajanja o koalicijski vladi.

Kot med drugim poroča AP, ki povzema delne in neuradne volilne izide, bi lahko v povolilnih pogajanjih Janša ostal brez novega premierskega mandata, saj so nekatere "druge stranke namignile, da niso pripravljene na zavezništvo z njim". Vlada pod vodstvom Janše bi Slovenijo zasukala na desno in dodala protimigrantski glas v EU, še poroča agencija.

Na avstrijski javni televiziji ORF in v nekaterih drugih avstrijskih medijih izpostavljajo, da je SDS sodeč po izidih vzporednih volitev dosegla jasno zmago, je pa daleč od večine za oblikovanje vlade. Štiri stranke, ki ji sledijo - LMŠ, SD, SMC in Levica, so "sodelovanje z Janševo SDS kategorično zavrnile, prav tako tudi SAB in DeSUS", navaja ORF.

Dunajski časnik Die Presse iz Ljubljane poroča o volilnem zasuku v desno. Kot meni v prispevku, se lahko Janševo volilno zmagoslavje izkaže za Pirovo zmago, kajti večina od ostalih osmih strank, ki se bodo uvrstile v parlament, je zavrnila možnost koalicije. Največji poraženec je po mnenju časnika Cerarjev SMC, najmočnejša stranka sredine pa LMŠ.

Oblikovanje vlade v Ljubljani pa po mnenju Die Presse ne bo zamudno in naporno le zaradi razdrobljenosti novega parlamenta. "Kot zmagovalec volitev bo Janša v koalicijskem pokerju potegnil prvo potezo. Razen nekdanje partnerice v vladi NSi in morebiti SNS bo pri iskanju partnerjev lahko stavil le na tiste, ki bodo v sredini političnega spektra morebiti obrnili plašč po vetru. Ključ do nove vlade bi s šefom LMŠ Marjanom Šarcem lahko znova imel v roki novinec," piše. Omenja povezave Janše z Orbanom.

Hrvaški časnik Jutarnji list izpostavlja zmago SDS, vstop devetih strank v DZ in kot presenečenji rezultat SAB in SNS. "Janša bi kot relativni zmagovalec moral dobiti mandat predsednika Boruta Pahorja, da prvi skuša sestaviti vlado, vendar mu bo to težko uspelo, če bodo vsi, ki so ga pred volitvami zavrnili kot partnerja, vztrajali pri svojem stališču," navaja časnik.

Hrvaški Večernji list prav tako izpostavlja relativno zmago SDS. Janša bo po mnenju časnika najverjetneje postal "še eden od populističnih premierjev v EU". Za Janšo, tako kot Orbana ali poljskega Jaroslawa Kaczynskega, je EU dobra, ko daje denar, glede vsega ostalega pa je odnos enak kot v komunističnih časih z Beogradom ali Moskvo, piše časnik na spletnih straneh.

Italijanski Corriere della sera je pod naslovom "Zmagali protimigrantski koservativci" zapisal, da so se na tokratnih volitvah pomerili bivši premier, zaprt zaradi korupcije, komik, ki je oblikoval svojo stranko in bi lahko odigral odločilno vlogo, ter odhajajoči levosredinski premier, ki se je spotaknil na referendumu in predčasno odstopil. "Volitve v Sloveniji bi se lahko zdele nenavadno podobne italijanskim," pripomni ob tem in dodaja, da tudi zaradi vsebine predvolilne kampanje, kjer so prevladovali populistična gesla, kot je "najprej Slovenci", "dovolj migrantov" in "višje pokojnine".

Tržaški Il Piccolo pod naslovom Zmaga Janševih konservativcev piše, da je "protimigrantska stranka SDS, ki je blizu stališčem madžarskega nacionalističnega voditelja Orbana", zmagala in zbrala četrtino glasov, a ne bo imela absolutne večine, zato bo morala oblikovati zavezništva, o katerih pa je trenutno težko ugibati.

"Ljubljana je tako potrdila trend nazadovanja levice v vzhodni in srednji Evropi in ne samo to, hkrati napredujejo konservativne in nacionalistične sile, ki želijo postaviti branik pred pojavom migracij in se predstavljajo kot zaščitniki interesov in varnosti svojih državljanov," je zapisal Il Piccolo, ki je omenil tudi nizko volilno udeležbo.

Tudi italijanska televizija Rai poroča o zmagi SDS nekdanjega premierja Janše in dodaja, da bo težko sestavil vlado. Omenja tudi, da so bile glavne teme volilne kampanje migracije, privatizacija državnih podjetij, reforma javnega zdravstva in zvišanje pokojnin.

Al Jazeera poroča o zmagi "protimigrantskega veterana SDS z desnega pola Janeza Janše". Janša, ki je oblikoval tesno zavezništvo z madžarskim premierjem, je pozval k obrambi schengenske meje Evrope. Slovenija je bila, kot navaja Al Jazeera, ključna tranzitna pot za migrante in begunce med begunsko krizo leta 2015, ki so hoteli doseči države severne Evrope. Medij še navaja, da so skrajno desne in protimigrantske stranke stranke v zadnjih letih v Evropi zabeležile naglo rast.

O slovenskih državnozborskih volitvah so poročali tudi agenciji Reuters in Bloomberg, britanski BBC ter ameriški mreži ABC News in FOX News.