c S

Popovič danes še zadnjič na sodišču v zadevi Serming

04.06.2018 08:18 Koper, 04. junija (STA) - Koprskega župana Borisa Popoviča ter soobtožena Sabino Mozetič in Rajka Srednika danes čaka še zadnji narok v ponovljenem sojenju v zadevi Serming. Glede na prekvalifikacijo očitanega kaznivega dejanja je obveljal desetletni zastaralni rok, ki se je iztekel konec maja. Sodnica Meri Mikac bo tako danes predvidoma zgolj ugotovila zastaranje pregona.

Obtožnica je Popoviča bremenila zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Serming ob prodaji občinskih zemljišč leta 2007, pri čemer sta direktorica občinske uprave Mozetičeva in cenilec Srednik bila obtožena pomoči pri storitvi omenjenega kaznivega dejanja. Popovič je bil v tej zadevi leta 2014 sicer obsojen na zaporno kazen, a je višje sodišče nato sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Zaradi odstopa sodnice porotnice pa se je tudi ponovljeno sojenje vrnilo v začetno fazo.

Ponovljeno sojenje je zaznamoval preklic številnih razpisanih narokov. Koprski župan je v svojem več narokov trajajočem zagovoru pojasnjeval ozadja, tudi politična, ki da so botrovala obtožnici zoper njega, sam dokazni postopek pa je ostal tako rekoč na mrtvi točki.

Na zadnjem naroku v začetku maja je tožilka Janja Hvala ugotovila, da je vrhovno sodišče odločilo, da je treba pri tolmačenju zakonodaje uporabiti jezikovno metodo in torej kaznivo dejanje drugače kvalificirati. Zato tožilstvo ni vztrajalo pri prvotni kvalifikaciji kaznivega dejanja, pač pa je bilo dolžno kaznivo dejanje prekvalificirati. Posledično in glede na višino zagrožene zaporne kazni je to pomenilo zastaranje zadeve po 10 letih.

Popovič je sicer predlagal sodišču, da se postopek prekine in "se vsi raje posvetimo drugemu delu". Predsednica senata Meri Mikac pa je po posvetu naznanila prekinitev naroka in preklic dveh naslednjih narokov, obenem pa je razpisala še današnji narok.