c S

Nemško tožilstvo z novo zahtevo za izročitev Puigdemonta Španiji

01.06.2018 14:42 Berlin, 01. junija (STA) - Tožilstvo v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein je na podlagi novih informacij danes znova vložilo zahtevo za izročitev nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta Španiji. Sedaj je na potezi pristojno deželno sodišče, ki mora sprejeti končno odločitev.

Puigdemonta so na severu Nemčije priprli konec marca, ko je Španija zanj izdala evropski priporni nalog zaradi vloge pri izvedbi referenduma in razglasitve neodvisnosti Katalonije oktobra lani. Madrid mu želi med drugim soditi zaradi obtožb upora, za kar je zagrožena kazen do 30 let zapora.

Tožilstvo je že 3. aprila vložilo zahtevo za njegovo izročitev. A sodišče v Schleswig-Holsteinu je Puigdemonta izpustilo iz pripora in ugotovilo, da ga zaradi upora ne morejo izročiti Španiji. Odločitve o morebitni izročitvi na podlagi obtožb zlorabe javnih sredstev pa sodišče takrat še ni sprejelo.

Tožilstvo se je sedaj na podlagi novih informacij iz Španije odločilo za vnovično zahtevo za izročitev. Gradivo španskih oblasti namreč "jasno kaže, da je nasilje na volilni dan v Kataloniji mogoče pripisati iskanemu posamezniku", je tožilstvo zapisalo v izjavi, v kateri brani utemeljenost obtožbe upora.

Upor sicer v nemški zakonodaji ni opredeljen kot kaznivo dejanje, njegovega najbližjega približka, veleizdajo, pa sodišče sprva ni prepoznalo kot ustrezno, saj da Puigdemont ni zagrešil nasilnih dejanj.

Zadnjo besedo bo sedaj imelo sodišče, ki ga utemeljitve obtožbe upora doslej niso prepričale. Kdaj bo sodišče dokončno odločilo v primeru, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni jasno, vsekakor pa še ne danes.