c S

Volitve se bodo odločale na sobotnih piknikih in družinskih srečanjih

01.06.2018 13:56 Ljubljana, 01. junija (STA) - V agenciji Valicon tudi po zadnji javnomnenjski raziskavi ne morejo z gotovostjo napovedati zmagovalca nedeljskih volitev. Po besedah Andraža Zorka iz agencije se bodo volitve na nek način odločale v soboto na piknikih, družinskih srečanjih in družbenih omrežjih, torej povsod, kjer se bodo ljudje družili in pogovarjali.

Raziskava Politikon, ki so jo med 28. in 31. majem opravili v Valiconu na vzorcu 2255 anketirancev, je pokazala, da bi med opredeljenimi udeleženci volitev največ, 18,9 odstotka glasov dobila SDS, sledita pa SD (13,6 odstotka) in Lista Marjana Šarca (LMŠ) (12 odstotkov). Na četrto mesto bi se uvrstila Levica (9,8 odstotka), sledijo SMC (9 odstotkov), NSi (7,9 odstotka), DeSUS (5,5 odstotka) in Stranka Alenke Bratušek (pet odstotkov). Ostale stranke bi ostale pred vrati DZ.

A na podlagi anket zmagovalca volitev po Zorkovih besedah nikakor ni mogoče napovedati. Najverjetnejša zmagovalka je sicer SDS, a glede na maksimalen doseg strank bi lahko zmagali tudi LMŠ ali SD. Zorko sicer preobrat na vrhu na tokratnih volitvah ocenjuje kot manj verjeten, saj sta stranki, ki bi bili kandidatki za zmago, preveč izenačeni na drugem mestu.

Kljub temu lahko na dan volitev pride do taktičnega prelivanja glasov. Po Zorkovih besedah je ključna petina volivcev, ki so sicer opredeljeni, a je verjetnost, da bodo res glasovali za izbrano stranko, nižja od 75 odstotkov. To pomeni, da si lahko do nedelje še premislijo. Če bi se volitev udeležilo milijon volivcev, to predstavlja 200.000 volivcev, ki lahko v nedeljo volilni izid obrnejo na glavo, je opozoril Zorko.

Ocenil je, da večina teh volivcev ne ve, ali bi glas oddala LMŠ ali SD. Po njegovih besedah gre večinoma za glasove proti prvaku SDS Janezu Janši. Med njimi so tako neopredeljeni volivci kot tisti, ki si utegnejo še premisliti. Ti volivci so po Zorkovih besedah leta 2014 glasovali za SMC, tokrat pa jih je del pri SD, del pri LMŠ, del pa še vedno ne ve, ali bi se udeležil volitev in za koga bi glasovali.

Zato se bodo tokratne volitve na nek način odločale v soboto na piknikih, družinskih srečanjih in družbenih omrežjih, torej povsod, kjer se bodo ljudje družili in pogovarjali, je dodal Zorko. Najbolj verjetna presenečenja so tako povezana z mobilizacijo v zadnjih dneh in na dan volitev. Presenečenja so možna tako pri strankah z vrha kot pri strankah, ki se gibljejo na robu parlamenta.

Kot ugotavljajo v Valiconu, je namreč nemogoče napovedati tudi uspeh manjših strank, saj bo letos ravno med njimi očitno več taktičnega prelivanja glasov. Med strankami na robu parlamentarnega praga najbolje kaže Stranki Alenke Bratušek, sledi SNS, čeprav se trend podpore tej stranki v zadnjih dneh obrača navzdol. Realno možnost za preboj v DZ imajo tudi SLS, Dobra država in Piratska stranka Slovenije.

Podobno nemogoče je z gotovostjo napovedati udeležbo na nedeljskih volitvah, ugotavljajo v Valiconu, Zorko pa pričakuje podobno udeležbo kot na zadnjih volitvah leta 2014.