c S

Pri varuhu človekovih pravic odslej tudi svet varuha

01.06.2018 17:27 Ljubljana, 01. junija (STA) - Z današnjim dnem se začne uporabljati del novele > zakona o varuhu človekovih pravic, po katerem se za spodbujanje in varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter krepitev pravne varnosti ustanovi svet varuha za človekove pravice. Ta je posvetovalno telo varuha, v skladu z novelo pa bo deloval po načelu strokovne avtonomije.

Varuh je prijave za člane sveta prejel do razpisanega roka, a postopka njegovega sestavljanja še ni končal, so za STA navedli pri varuhu. Zdaj pripravlja vse potrebno za prvo sejo sveta, ki bo v tem mesecu, še pred tem pa bo javno objavil sestavo sveta, so dodali.

Svet bo sodeloval pri pripravi ugotovitev varuha o stopnji spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter o pravni varnosti v Sloveniji, varuhu bo predlagal uvedbo postopka v zvezi z morebitno kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, na predlog varuha pa bo obravnaval tudi širša vprašanja spodbujanja, varstva in nadzora glede človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Obravnaval bo poročila države mednarodnim organizacijam glede človekovih pravic in sodeloval pri pripravi samostojnih poročil varuha o uresničevanju mednarodnih obveznosti države na področju človekovih pravic. Prav tako bo podajal stališča o razvojnih politikah glede človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Njegova naloga pa bo tudi ozaveščati javnost in stroke o pomenu in razvoju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Svet v skladu z novelo sestavljajo predsednik in 16 članov. Sedem članov je predstavnikov civilne družbe, trije člani so predstavniki znanosti, dva sta predstavnika vlade, zagovornik enakosti, informacijski pooblaščenec, državni zbor in državni svet pa imajo vsak po enega člana.

Sedem članov iz civilne družbe in tri predstavnike znanosti, ki so strokovnjaki na področju varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin, varuh imenuje na podlagi javnega razpisa. Tega je objavil proti koncu marca, iztekel pa se je 6. aprila. Dva predstavnika vlade in po enega predstavnika zagovornika enakosti, informacijskega pooblaščenca, državnega zbora in državnega sveta imenuje na predlog posameznega organa.

Mandat članov sveta je glede na novelo zakona, sprejeto septembra lani, vezan na varuhov mandat. Aktualni se izteče 23. februarja 2019.