c S

Rajoy še pred glasovanjem o nezaupnici priznal poraz

01.06.2018 11:03 Madrid, 01. junija (STA) - Španski premier Mariano Rajoy je še pred okrog poldneva predvidenim glasovanjem o nezaupnici proti sebi priznal poraz. Kot je dejal, mu je bilo v čast služiti kot predsednik španske vlade. Da imajo opozicijski socialisti zadostno število glasov podpore za izglasovanje nezaupnice, je postalo jasno v četrtek zvečer.

V španskem parlamentu se danes nadaljuje razprava, ki se je na to temo začela v četrtek. Kot je poslancem dejal 63-letni Rajoy, vse kaže, da bo socialistom na čelu s Pedrom Sanchezom uspelo izglasovati konstruktivno nezaupnico, po kateri bo novi premier postal 46-letni Sanchez.

"Zahvaljujem se vsem Špancem za podporo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Rajoy, ki je napovedal tudi, da bo po glasovanju kot prvi čestital Sanchezu.

Socialisti so predlog nezaupnice vložili, potem ko je sodišče pretekli teden ugotovilo nezakonito financiranje vladajoče Ljudske stranke. V četrtek so si zagotovili zadostno število glasov podpore, ki znaša najmanj 176 poslancev.

Sami imajo v 350-članskem parlamentu 84 sedežev, podporo pa je že v začetku obljubila tudi stranka Podemos, ki ima 67 poslancev. Kasneje so se jim pridružili še dve manjši katalonski stranki, naklonjeni neodvisnosti, in Baskovska nacionalistična stranka (PNV).

Gre za sicer šele četrto glasovanje o nezaupnici španski vladi od padca diktature Francisca Franca leta 1975. Dosedanje tri so bile neuspešne.

Sanchezu se tako obeta, da bo postal prvi španski premier, ki bo na položaj imenovan brez zmage na volitvah. Napoveduje sicer sklic volitev, dotlej pa bi vodil manjšinsko vlado, ki bi ji nasproti stali Rajoyevi konservativci in sredinska stranka Ciudadanos, ki ji ankete pripisujejo mesto zmagovalca na naslednjih volitvah.