c S

Kim sporočil, da je zavezan denuklearizaciji Korejskega polotoka

01.06.2018 08:42 Pjongjang/Seul, 01. junija (STA) - Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je tudi v pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom dejal, da je zavezan denuklearizaciji Korejskega polotoka. Izrazil je upanje, da bosta razreševanje ameriško-severnokorejskih odnosov in denuklearizacija polotoka potekala postopoma.

"Kim Jong-un je dejal, da volja Severne Koreje za denuklerizacijo Korejskega polotoka še naprej ostaja nespremenjena in trdna," poročanje korejske tiskovne agencije KCNA povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kim se je tudi zavzel, da bi rešitev dosegli z učinkovitim in konstruktivnim dialogom ter pogajanji.

Lavrov je ob tem posvaril pred prevelikimi pričakovanji od napovedovanega vrha Kima z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Obe strani je pozval, da se upreta skušnjavi, da bi "zahtevali vse in sedaj", so sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva.

Lavrovov obisk v Pjongjangu sovpada s pogovori med ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom in vodilnim severnokorejskim predstavnikom Kim Yeong-cholom o pripravah na zgodovinski vrh med Kimom in Trumpom, ki naj bi potekal 12. junija v Singapurju.

Glavna naloga pred vrhom 12. junija je določiti agendo. Glavno jabolko spora bi lahko bil koncept denuklerizacije. Obe strani jo zagovarjata, a so med njima velike razlike glede pogledov, kaj naj bi to bilo, navaja AFP.

Washington si želi, da bi se Severna Koreja v zameno za odpravo sankcij in gospodarsko pomoč hitro odpovedala celotnemu jedrskemu orožju in to na način, ki ga bo mogoče preveriti. Analitiki ob tem menijo, da Severna Koreja najverjetneje ne bo privolila, da bi se odpovedala celotnemu jedrskemu programu, razen, če bo dobila varnostna zagotovila, da ZDA ne bodo poskušale strmoglaviti severnokorejskega režima. Kimove zadnje besede že nakazujejo, da računa na pristop v več stopnjah.

Vzporedno s pripravami na vrh so visoki predstavniki Severne in Južne Koreje danes začeli z novimi pogovori za spravo med državama. Glavno vprašanje je uresničevanje dogovorov, ki sta jih na vrhu aprila in maja sklenila voditelja obeh držav, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pred začetkom pogovorom v obmejnem mestu Panmunjom dejal južnokorejski obrambni minister in vodja delegacije Cho Myoung-gyon. Dodal je, da želi Južna Koreja s temi pogovori tudi prispevati vzpostavitvi "ugodnega ozračja za vrh med Severno Korejo in ZDA".

Na pogovorih v Panmunjomu naj bi predstavniki obeh Korej med drugim govorili o čezmejni železniški povezavi ter pripravi novih srečanj med ločenimi družinami. Govorili naj bi tudi o datumu za načrtovane vojaške pogovore, srečanju Rdečega križa obeh držav in vzpostavitvi kontaktne pisarne v severnokorejskem mestu Kaesong.