c S

Prisegla bo nova italijanska vlada

01.06.2018 07:33 Rim, 01. junija (STA) - V Italiji bo danes ob 16. uri skoraj tri mesece po parlamentarnih volitvah prisegla nova vlada, ki jo bosta sestavljali desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd. Vlado, ki jo bo sestavljalo 18 ministrov, bo vodil 53-letni pravnik Giuseppe Conte.

Liga in gibanje sta v četrtek dosegli nov dogovor o novi vladi, nakar je njun kandidat za premierja Conte od predsednika države Sergia Mattarelle znova prejel mandat za sestavo vlade. Pred tem mu ga je že enkrat vrnil, saj je predsednik zavrnil predlog, da bi minister za gospodarstvo postal 81-letni evroskeptik Paolo Savona. Ta bo po novem zasedel položaj ministra za evropske zadeve.

Vodja Lige Matteo Salvini bo vodil notranje ministrstvo, medtem ko bo vodja gibanja Luigi Di Maio minister za gospodarski razvoj. Oba bosta tudi podpredsednika vlade.

Gospodarski minister bo profesor ekonomije Giovanni Tria, ki ni član nobene od strank, prav tako pa ne zagovarja izstopa iz evroobmočja, kar podpira Savona. Tria velja za manj evroskeptičnega od Savone. Enzo Moavero Milanesi bo medtem postal zunanji minister.

Novi minister za pravosodje bo Alfonso Bonafede, desna roka Di Maia. Gibanje bo poleg tega prevzelo še ministrstvi za kulturo ter infrastrukturo in promet. Liga pa bo med drugim vodila ministrstva za kmetijstvo, izobraževanje in regije.

Italija se je tako izognila predčasnim volitvam, ki so bile v igri po prvi zavrnitvi Conteja za mandatarja. Potrditi jo bo moral še parlament, vendar imata stranki v obeh domovih parlamenta večino, tako da bo to zgolj formalnost.