c S

Varnostni svet ZN preložil glasovanje o resoluciji za zaščito Palestincev

01.06.2018 07:51 New York, 01. junija (STA) - Varnostni svet Združenih narodov bi moral v četrtek zvečer glasovati o resoluciji za zaščito Palestincev v Gazi in na Zahodnem bregu, vendar pa so ZDA pred pričakovano vložitvijo veta prišle na dan z nekaj amandmajih, ki jih morajo ostale članice vzeti resno, zato je glasovanje preloženo.

"Dobili smo zelo pozne amandmaje države članice Varnostnega sveta, vendar jih moramo vseeno preučiti," je dejal veleposlanik Kuvajta Mansur al Otaibi in pojasnil, da je šlo za ZDA.

Kuvajt je osnutek resolucije predložil že pred dvema tednoma, ko so Izraelci s streli posredovali proti Palestincem na meji z Gazo. V tem nasilju je bilo ubitih 122 Palestincev, žrtev na izraelski strani pa ni bilo. Nasilje je izbruhnilo zaradi odprtja veleposlaništva ZDA v Jeruzalemu, za kar se je odločil predsednik Donald Trump.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je že v sredo povedala, da bodo ZDA vložile veto, ker menda prebivalci Gaze ne potrebujejo nobene zaščite od zunaj, ampak potrebujejo le zaščito pred Hamasom.

Kuvajtski predlog resolucije je za ZDA in Izrael sporen, ker poziva k razmisleku o ukrepih za varnostna jamstva in zaščito Palestincev, generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu pa nalaga poročilo o možnosti mednarodnega mehanizma zaščite.

Po pričakovanem vetu ZDA, ko bo konec zavlačevanja, se bodo Palestinci s pomočjo arabskih držav verjetno odločili za poskus potrditve resolucije v Generalni skupščini ZN.