c S

Pregled - državnozborske volitve 2018 do 15. ure

25.05.2018 15:09 Ljubljana, 25. maja (STA) - Pregled dogodkov, povezanih z državnozborskimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - Na Državni volilni komisiji (DVK) so za STA pojasnili, da je Pošta Slovenije na območju pošte Trojane v nekatera naselja dostavila napačno javno objavo s seznami kandidatov. Gospodinjstva bodo zato prejela novo objavo, stroške dostave in tiska dodatnih izvodov pa bo krila pošta. Sicer so bili vsi seznami kandidatov po volilnih enotah in po volilnih okrajih že prejšnji teden objavljeni na spletni strani DVK.

NOVO MESTO - Iz službe za odnose z javnostmi družbe Krka so v izjavi za STA v zvezi s poročanjem nekaterih medijev, da naj bi bil predsednik Krkine uprave Jože Colarič pripravljen kot tehnični mandatar sodelovati pri oblikovanju nove vlade, zapisali, da je Colarič skupaj z drugimi člani uprave usmerjen v uresničevanje poslovnih ciljev Krke. "Dogajanje v Sloveniji seveda spremlja v želji, da bi država podpirala dejavnosti, s katerimi bo zagotovljena konkurenčnost slovenskega gospodarstva in napredovanje ključnih področij razvoja Slovenije," so dodali.

LJUBLJANA - Vodstvo stranke Glas za otroke in družine je po poročanju Reporterja na korespondenčni seji sprejelo sklep, da odstopa od volitev v vseh volilnih enotah in prosi svoje volivce, naj volijo SDS ali kakšno drugo pomladno stranko, ki lahko pride v DZ. Franc Kangler, sicer predsednik programskega sveta Nove ljudske stranke, ki skupaj s stranko Glas za otroke in družine sestavlja koalicijo Združena desnica, pa je za Spletni časopis napovedal, da bodo o tem, ali bi njihove volivce pozvali, naj podprejo SDS in NSi, odločali v ponedeljek.

LJUBLJANA - V Ljubljani so se predstavili kandidati DeSUS v ljubljanskih volilnih enotah. Njihovo kandidaturo je prišel podpret tudi ljubljanski župan Zoran Janković, s katerim je DeSUS podpisal sporazum o levem bloku. Prvak DeSUS Karl Erjavec je izrazil prepričanje, da bo DeSUS izboljšal rezultat iz leta 2014, ko je dosegel nekaj več kot desetodstotno podporo.

LJUBLJANA - Nepovezani poslanec Janko Veber, ki se za ponovni vstop v DZ poteguje na listi Združene levice in Sloge, je na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo ustavnosti zakona o Radioteleviziji Slovenija. Zakon naj bi namreč onemogočal enakopraven nastop kandidatom političnih strank na javni RTV, je prepričan.

LJUBLJANA - Iz SDS so v zvezi z informacijami, da naj bi prišlo do namernih provokacij in izgredov na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo, ki bo na ljubljanskem Kongresnem trgu, sporočili, da spoštujejo svobodo izražanja tudi takrat, kadar se z izrečenim ali simboliko ne strinjajo. "V SDS zato odločno in vnaprej zavračamo vsakršno povezavo z morebitnimi provokacijami in izgredi na prireditvi," so zapisali.

LJUBLJANA - V volilnih programih strank je med predlogi za spremembe političnega sistema večkrat omenjena uvedba preferenčnega glasu pri volitvah v DZ. Sicer so stranke v izjavah za STA več poudarka dale področju lokalne samouprave, pri čemer so opozorile na centralizacijo Slovenije in se zavzele za ustanovitev pokrajin.

LJUBLJANA - Analitik Matevž Tomšič glede predvolilnih napovedi več strank, da v koalicijo s SDS ne bodo šli, meni, da je bilo to od mnogih pričakovati, da pa preseneča njihova potreba, da morajo to tako odločno zatrjevati. Tako kot je na levici tekmovanje s protijanševsko retoriko, pa je na desnici gneča med strankami pri protibegunski usmerjenosti, je ocenil v izjavi za STA.

LJUBLJANA - Spletni video Mladinskega sveta Slovenije, ki so ga objavili na spletnem portalu You Tube, poziva mlade k udeležbi na prihajajočih parlamentarnih volitvah. V videu mlade k udeležbi med drugim pozivajo akrobatska skupina Dunking Devils, komik Boštjan Gorenc - Pižama, vloger Ciril Komotar in vlogerka Lea Filipovič.