c S

Raketa, ki je sestrelila malezijsko letalo nad Ukrajino, je prišla iz ruske vojske

24.05.2018 16:40 Utrecht, 24. maja (STA) - Mednarodni preiskovalci so danes objavili, da je bila raketa, ki je leta 2014 zakrivila strmoglavljenje malezijskega potniškega letala nad vzhodno Ukrajino, iz brigade ruske vojske. Po ugotovitvah preiskovalcev je bila raketa buk-telar v lasti 53. protiletalske raketne brigade iz Kurska v Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je danes na novinarski konferenci na Nizozemskem dejal eden od vodilnih preiskovalcev, Nizozemec Wilbert Paulissen, je 53. brigada del ruskih oboroženih sil.

Vodja preiskovalcev Fred Westerbeke je še dejal, da je preiskava sedaj v "zaključni fazi", a hkrati opozoril, da je "potrebno končati še nekaj dela". Dodal je, da so preiskovalci v zadnjih letih pridobili veliko dokazov, a niso še tako daleč, da bi izdali obtožnice.

Rusija sicer še vedno zavrača vpletenost v tragedijo. "Niti ena protiletalska raketa Ruske federacije ni do zdaj prečkala rusko-ukrajinske meje," je ugotovitve preiskovalcev zavrnilo rusko ministrstvo za zunanje zadeve.

Ob tem je za katastrofo obtožilo Ukrajino. Rusija je namreč že predstavila dokaze, ki "so pokazali vpletenost ukrajinskih enot, ki uporabljajo rakete buk".

Preiskovalci so že v preteklosti ugotovili, da je letalo sestrelila raketa, ki je bila izstreljena iz ruskega raketnega sistema buk, ki so ga na vzhod Ukrajine pripeljali iz Rusije. Raketa naj bi bila izstreljena z ozemlja v Ukrajini pod nadzorom proruskih upornikov, niso pa neposredno povedali, kdo je raketo posedoval.

Mednarodna preiskava je potekala pod vodstvom Nizozemske in se je osredotočila na okoli 100 ljudi, ki so osumljeni, da so odigrali aktivno vlogo v strmoglavljenju letala. Preiskovalci doslej sicer niso objavili imena nobenega od osumljencev.

Malezijsko potniško letalo je bilo na vzhodu Ukrajine sestreljeno 17. julija 2014. Bilo je na letu iz Amsterdama v malezijsko prestolnico Kuala Lumpur. Umrlo je vseh 298 ljudi. Na krovu letala so bili potniki iz 17 držav, med njimi Avstralci, Britanci, Malezijci in Indonezijci. Največ je bilo nizozemskih državljanov.

V skladu z dogovorom z državami, ki sodelujejo v preiskavi, bo sodni proces proti morebitnim obtoženim potekal na Nizozemskem.