c S

Pregled - državnozborske volitve 2018 do 15. ure

23.05.2018 16:17 Ljubljana, 23. maja (STA) - Pregled dogodkov, povezanih z državnozborskimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - Pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami se danes izteče rok, do katerega lahko volivci zahtevajo glasovanje po pošti iz Slovenije. To velja za volivce v domovih za starejše, bolnišnicah in zaporih, po pošti pa lahko glasujejo tudi invalidi. Kot so sporočili z Državne volilne komisije, so v torek na pošto oddali še zadnje volilno gradivo, ki ga bodo prejeli volivci s stalnim prebivališčem v tujini.

LJUBLJANA - NSi je na novinarski konferenci predstavila nekaj strankinih mlajših kandidatov za skorajšnje volitve v DZ. Na kandidatno listo je stranka uvrstila 15 kandidatk in kandidatov, ki so mlajši od 32 let in so člani njenega podmladka. S tem po besedah predsednika stranke Mateja Tonina dokazujejo, da o mladih ne zgolj govorijo, ampak jim dajejo tudi konkretne priložnosti. Kot tri ključne točke za preprečevanje bega možganov je izpostavil zagotovitev primernih služb za mlade, stanovanja zanje ter ustvarjanje pozitivnega odnosa do usklajevanja poklicnega in družinskega življenja.

KAMNIK - Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janez Sušnik se je sešel s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem. Strinjala sta se, da Slovenija potrebuje reformo pokojninskega in zdravstvenega sistema. Šarec je poudaril, da si na tem področju zastavljajo uresničljive cilje, ki pa jih je mogoče udejanjiti le v dialogu z vsemi deležniki.

LJUBLJANA - Po besedah predsednika GibanjaSkupajNaprej Danijela Bešiča Loredana sta ključni nalogi nove vlade reformi zdravstvenega sistema in javnega sektorja. Če v novem mandatu ne pride do interventnih ukrepov na področju zdravstva, bo sistem razpadel, je prepričan. Na področju javnega sektorja se med drugim zavzemajo za vrnitev plač na raven pred Zujfom.

VELENJE - Predsednik stranke Sloga ter kandidat liste Združena levica in Sloga Janko Veber je v Velenju znova opozoril na neodgovornost pri upravljanju skupnega premoženja vseh državljanov. Poudaril je, da je Gorenje del nacionalnega bogastva, s katerim bodo že v naslednjih tednih gospodarili Kitajci.

LJUBLJANA - Združenje občin Slovenije je na politične stranke, ki nastopajo na parlamentarnih volitvah, naslovilo odprto pismo. Pozivajo jih, naj predstavijo svoja stališča do nekaterih za delovanje lokalne samouprave pomembnih vsebin. Med drugim jih zanima njihov pogled na financiranje lokalne samouprave, ustanovitev pokrajin ter pristojnosti DS.