c S

V Belgiji med policijskim pregonom umrla begunska deklica

18.05.2018 14:57 Bruselj, 18. maja (STA) - V Belgiji je v četrtek med policijskim pregonom kombija z nezakonitimi priseljenci umrla dvoletna kurdska deklica. Deklica je podlegla strelni rani, je danes sporočilo belgijsko tožilstvo.

"Obdukcija je pokazala, da je vzrok smrti krogla, ki je deklico zadela v lice," je danes dejal tožilec Frederic Bariseau, ki je opozoril, da še ni jasno, ali je usodno kroglo izstrelil policist.

Bariseau je sprva sporočil, da so policisti med pregonom streljali na kombi, a da deklica ni umrla zaradi streljanja policistov. Deklica je umrla v reševalnem vozilu na poti v bolnišnico. Obdukcijo so opravili v četrtek zvečer.

Policija je zaradi incidenta sprožila interno preiskavo, da bi pojasnila okoliščine smrti, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Tragičen dogodek z dramatičnimi posledicami. Preiskava še poteka," je tvitnil belgijski notranji minister Jan Jambon.

70-kilometrski pregon, v katerem je sodelovalo 30 policistov s 15 vozili, se je začel na avtocesti pri mestu Namur, kjer so v četrtek zjutraj opazili sumljivo vozilo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V kombiju je bilo 30 ljudi, med njimi 26 odraslih in štirje otroci, vsi so kurdskega porekla. Po poročanju belgijskih medijev gre za begunce iz Iraka, Afganistana, Irana in Kuvajta. Kot je dejal Bariseau, jih zaslišujejo, kar bi lahko zaradi prevajanja trajalo nekaj časa.

Tožilec je sicer pred rezultati obdukcije omenil več možnih vzrokov za smrt deklice, med drugim bolezen ali nevarno vožnjo, med katero bi se lahko udarila v glavo.