IUS-INFO - Dnevne novice - Vračanje dveh tujcev izvedli na podlagi pravnomočnih odločb
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

17.5.2018

Vračanje dveh tujcev izvedli na podlagi pravnomočnih odločb

Ljubljana, 17. maja (STA) - Policija je državljana Nigerije in Gambije danes izročila organom izvornih držav, in sicer v okviru skupnega leta več držav članic EU. Kot so danes pojasnili na policiji, so postopek vračanja tujcev začeli v sredo na podlagi pravnomočnih in izvršljivih odločb. Njuni zastopniki so v sredo opozorili, da je šlo za zlorabo pravnih mehanizmov.

Društvo Delavska svetovalnica in Delovna skupina za azil sta v sredo ocenila, da je pri deportaciji omenjenih dveh tujcev šlo za zlorabo pravnih mehanizmov. Enega tujca, ki je v Sloveniji bival tri leta, naj bi izgnali zaradi neurejene dokumentacije, razloga za izselitev drugega tujca, ki je v Sloveniji živel šest let, pa ne poznajo. Šlo naj bi za osebi, ki imata v Sloveniji družino in prijatelje.

Kot je pojasnil Miha Blažič iz Delovne skupine za azil, sta oba tujca ob prihodu v Slovenijo zaprosila za azil, ki pa jima ni bil odobren. Od takrat sta v Sloveniji bivala na podlagi veljavne odločbe o dovolitvi začasnega zadrževanja.

Na policiji so v zvezi s tem pojasnili, da so postopek izvedli na podlagi pravnomočnih in izvršljivih odločb. Do trenutka vračanja je državljan Nigerije po navedbah policije bival izven Centra za tujce, državljan Nigerije pa na območju Slovenije na podlagi odločbe o dovolitvi zadrževanja.

Oba so v sredo seznanili s postopkom vračanja, hkrati pa so jima omogočili telefonsko komuniciranje in urejanje osebnih stvari, so še zatrdili na policiji.

Na dogodke se je na svojem Facebook profilu že dopoldne ostro odzval predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez. "Takšno absolutno samovoljo specifičnega dela izvršne veje oblasti v razmerju do drugih vej oblasti, ki nima prav nobene zveze s trenutnimi migracijskimi problemi, lahko ustavite le volivke in volivci na volitvah. Ali pa počakate, kdaj boste prišli na vrsto kršenja vaših pravic. Svet in mi postaja tako nor, da se bo našel kakšen varnostni razlog tudi za to," je zapisal.

V kasnejši kratki izjavi za medije v DZ je pojasnil, da je bil njegov prvi odziv najprej čustven, ker smo takšne zadeve pravzaprav že videli. Pri tem pa je pojasnil, da je do teh vprašanj vedno kritičen, ker meni, da morajo biti v Sloveniji vsakemu prebivalcu spoštovane človekove pravice, da je treba postopke uporabljati v korist ljudi in da morajo državni organi temu ustrezno postopati. "Zdaj ne morem narediti ničesar drugega, kot da povem: to ni v mojem imenu," je dodal.

V DZ so Brglezovi izjavi želeli prisluhniti tudi predstavniki Društva Delavska svetovalnica in Delovne skupine za azil, a so jo zamudili. Goran Lukić iz društva pa je ob tem v izjavi za medije dogodke, povezane z vračanjem obeh tujcev, označil kot sramoto za slovenski pravni sistem. Gre za nespoštovanje mednarodnega prava, je dejal in napovedal, da bosta Društvo Delavska svetovalnica in Delovna skupina za azil zagotovo šla v pravno akcijo. Pooblaščenca tujcev sta se že obrnila na upravno sodišče za izdajo začasne odredbe, so pojasnili.

Lukić pa je bil kritičen tudi, "da poskušajo določeni politiki to izjemno tragično zgodbo dveh oseb, ki sta v tem trenutku očitno že na letalu proti svojim izvornim državam, spolitizirati in nabirati politične točke".

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar