IUS-INFO - Dnevne novice - Upravno sodišče pod pritiskom varčevalcev LB in prosilcev za azil
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

17.5.2018

Upravno sodišče pod pritiskom varčevalcev LB in prosilcev za azil

Ljubljana, 17. maja (STA) - Predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan je danes opozorila, da se sodišče sooča z velikim porastom primerov na račun prosilcev za azil in varčevalcev nekdanje LB. Skupno število novih primerov se je lani povečalo za tretjino na skoraj 4000, zaradi česar se povečujejo zaostanki, je opozorila in izpostavila tudi kadrovske zagate sodišča.

Šeganova je danes na novinarski konferenci ob 20-letnici delovanja sodišča pojasnila, da so v letu 2017 dobili v odločanje skupno 3976 novih zadev, razrešili pa so jih 2682. Skupaj imajo nerešenih še 3294 zadev, od tega najstarejša sega v leto 2016.

Skoraj četrtino novih primerov tožb pred upravnim sodiščem (24,5 odstotka) so vložili nekdanji varčevalci Ljubljanske banke (LB) v Zagrebu oz. v Sarajevu, za katere je sklad za nasledstvo v postopku verifikacije ugotovil, da niso upravičeni do vračila njihove nekdanje devizne vloge. Večina jih je varčevalcev sarajevske podružnice LB, ki pa so svoje vloge v preteklosti prenesli na druge banke in zato niso upravičeni do povračila, je pojasnila Šeganova.

Precejšnjo obremenitev sodišča predstavlja tudi odločanje v zadevah glede ugotavljanja pravice do mednarodne zaščite. Skupaj so v lanskem letu obravnavali 182 tovrstnih primerov, letos do 10. maja pa že 164. Pri tem je svojevrstna težava predvsem v tem, da morajo biti odločitve sprejete hitro - v treh delovnih dneh. Poleg tega morajo prosilca za azil zaslišati, mu zagotoviti pravno pomoč in tolmača, kar je za sodišče precejšen zalogaj, zaradi tega pa se potem nabirajo zamude pri ostalih primerih, je povedala.

Upravno sodišče sicer v teh primerih odloča zlasti o zakonitosti odločitev ministrstva za notranje zadeve glede morebitne uvedbe ukrepov za pridržanje prosilca zaradi begosumnosti, glede zavrnitve prošnje za azil po hitrem postopku, ker da je očitno neutemeljena, in glede zavrnitve zahteve za azil po končanem celotnem postopku.

V prvih štirih mesecih letos so na sodišču obravnavali 82 primerov, povezanih z uvedbo pridržanja, 52 zaradi zavrnitve prošnje po hitrem postopku, 30 pa zaradi zavrnitve prošnje po končanem celotnem postopku, je še pojasnila Šeganova.

Za upravno sodišče, ki ima v Ljubljani 18 sodnikov, v Mariboru in Novi Gorici po tri, v Celju pa še dva, tovrsten porast primerov predstavlja tudi določene kadrovske težave, ki pa jih nameravajo reševati s pomočjo štirih okrajnih sodnikov, ki bi jih začasno prerazporedili na upravno sodišče. V ta namen je bil objavljen tudi razpis, ki se je iztekel 11. maja, zaenkrat pa še ni jasno, kakšen je bil interes med sodniki. Želijo si tudi kakšnega strokovnega sodelavca več, je povedala predsednica sodišča.

Menila je sicer, da gre za relativno kratkoročne težave. Pričakujejo namreč, da se bo število tožb nekdanjih varčevalcev LB počasi zmanjšalo, saj se je rok za vložitev verifikacije iztekel konec lanskega leta. Po drugi strani pa se vseskozi soočajo z novimi izzivi. V prihodnje tako pričakujejo porast zadev tudi zaradi novel zakonov o gradbeništvu in o prostorskih ureditvah, ki bosta začeli veljati junija.

Hkrati je kar polovica njihovih sodnikov starejša od 60 let, kar napoveduje odhod številnih sodnikov v pokoj, je še opozorila predsednica sodišča.

Ocenila je še, da bi lahko rast predloženih zadev pripisali tudi relativno nizki sodni taksi, ki znaša 148 evrov. Dostopnost sodišča je tako velika. V tožbah zoper odločitve javnih organov je sicer uspešna kaka četrtina pritožnikov. Približno tretjina pritožnikov pa po razsodbah sodišča, ki so sicer pravnomočne, vloži zahtevo za revizijo na vrhovno sodišče. Tam jih je uspešnih okoli 30 odstotkov, je še pojasnila Šeganova.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar