IUS-INFO - Dnevne novice - Györkös Žnidarjeva Avramopulosa opozorila na poslabšane razmere glede migracij
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

17.5.2018

Györkös Žnidarjeva Avramopulosa opozorila na poslabšane razmere glede migracij

Ljubljana, 17. maja (STA) - Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa v telefonskem pogovoru opozorila na poslabšano migracijsko situacijo v državah Zahodnega Balkana, zlasti v Bosni in Hercegovini. Seznanila ga je, da bo Slovenija pripravila predloge, s katerimi bi se države v regiji odzvale na izzive.

Kot so sporočili z ministrstva, bo ministrica predloge predstavila na delovnem sestanku na operativni ravni, ki bo v začetku junija. Komisar je pristop in predlog podprl.

Ministrica je obenem pozvala Evropsko komisijo, da podpre prizadevanja držav v regiji za obvladovanje povečanega migracijskega pritiska, da se vzpostavijo ustrezne sprejemne in namestitvene kapacitete, finančno podpre oskrba migrantov in prosilcev ter po potrebi zagotovi pomoč varnostnim organom teh držav z npr. misijo Evropske mejne in obalne straže (Frontex).

Izpostavila je še, da je treba vložiti dodatne napore v zagotovitev varovanja zunanje meje Evropske unije, kjer se lahko pomaga državam članicam tudi s sredstvi in ukrepi, ki jih ima na razpolago Frontex. Ob tem je zagotovila, da Slovenija izvaja vse potrebne ukrepe za varovanje schengenske meje, a hkrati opozorila, da bo v primeru nadaljevanja ali celo stopnjevanja migracijskega pritiska treba uporabiti ostrejše ukrepe za zagotovitev varnosti slovenskega ozemlja in schengenskega prostora.

Komisar Avramopoulos je zagotovil, da Evropska komisija skupaj s pristojnima agencijama Frontex in Europol spremlja situacijo. Izrazil je polno podporo komisije Sloveniji pri iskanju najprimernejših rešitev ter zagotovil, da bo komisija preučila možnosti za pomoč državam v regiji pri obvladovanju migracij.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar