IUS-INFO - Dnevne novice - Nato obsodil most med jugom Rusije in Krimom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

16.5.2018

Nato obsodil most med jugom Rusije in Krimom

Bruselj, 16. maja (STA) - Zveza Nato je danes obsodila most med jugom Rusije in krimskim polotokom, ki ga je v torek odprl ruski predsednik Vladimir Putin. Označili so ga za novo kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti.

"Nato obsoja rusko gradnjo in delno odprtje mostu čez Kerčensko ožino med Rusijo in Krimom," je povedal tiskovni predstavnik Nata Piers Cazalet. "Krim je del Ukrajine in ta most predstavlja novo kršitev njene suverenosti in ozemeljske celovitosti," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Most, ki omejuje morski promet do ukrajinskih pristanišč v Azovskem morju, predstavlja "kršitev njene pravice plovbe v njenih teritorialnih vodah" je dodal.

"Rusija še naprej prezira mednarodno pravo," je povedal Cazalet in dodal, da Nato ne bo priznal ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim, do katere je prišlo leta 2014.

Da most predstavlja "novo rusko kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti," je že v torek poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini.

Tudi ukrajinski premier Volodimir Grojsman je izrazil nasprotovanje mostu. "Ruske okupacijske sile, ki začasno okupirajo Krim, nadaljujejo delovanje v nasprotju z mednarodnim pravom," je povedal.

Ruski predsednik je v torek odprl 19 kilometrov dolg most med rusko regijo Krasnodar in krimskim mestom Kerč. Odprli so samo cestni most, po katerem se bo lahko na leto prepeljalo 40.000 vozil. Železniški most pa naj bi dokončali šele konec prihodnjega leta.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar