IUS-INFO - Dnevne novice - DS vladi predlaga ustanovitev medresorske delovne skupine za integracijo tujcev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

16.5.2018

DS vladi predlaga ustanovitev medresorske delovne skupine za integracijo tujcev

Ljubljana, 16. maja (STA) - Državni svetniki so na današnji seji razpravljali o problematiki integracije tujcev v Sloveniji, saj naraščajoče število priseljencev po njihovem mnenju povzroča težave predvsem lokalnim skupnostim. Vladi so med drugim predlagali, naj ustanovi medresorsko delovno skupino, ki bi pripravila program integracije tujcev.

Medresorska delovna skupina bi morala po predlogu DS opredeliti aktivnosti in program ukrepov države na področju integracije tujcev s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji ter finančne okvirje za njegovo izvajanje. Vlada bi morala po njihovem mnenju tudi okrepiti sodelovanje vpletenih resornih ministrstev ter dopolniti delovanje sveta za integracijo tujcev.

DS tudi predlaga, da država pri oblikovanju ukrepov in politik za uspešnejšo integracijo tujcev v slovensko družbo okrepi sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in deležniki s področja gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva in zdravstva.

O odprtih vprašanjih integracije tujcev je DS razpravljal na pobudo velenjskega župana in državnega svetnika Bojana Kontiča. Ta je namreč v pismu predsednikom republike, vlade, DZ in DS opozoril na hitro naraščajoče število priseljencev v Sloveniji, kar povzroča težave predvsem lokalnim skupnostim.

Kot je danes pojasnil Kontič, težave povzroča vedno večje število priseljencev, ki ne obvladajo slovenščine ali drugega jezika, v katerem bi se lahko sporazumevali. V občini, ki jo vodi, se s težavami srečujejo javni zavodi pri svojem vsakdanjem delu, med njimi zdravstveni domovi, vrtci in šole. Spomnil je tudi na veliko potrebo delodajalcev po tujih delavcih, a eden izmed pogojev bi moral biti po njegovem mnenju osnovno poznavanje jezika. Poleg tega se dogaja, da je več deset tujcev prijavljenih na naslovu, ki bi ustrezal bivanju štirih ali petih ljudi.

Kot je poudaril Kontič, ne želi, da se njegovo pismo sprevrže v nestrpnost do tujcev. Želi pa izpostaviti vprašanja, s katerimi se lokalne skupnosti srečujejo, a nimajo možnosti vpliva na njihovo reševanje. Število tujcev sicer po njegovih besedah trenutno še ni dramatično, a kliče po ustreznih sistemskih rešitvah. Sedaj je po njegovem mnenju še mogoče preprečiti, da se tudi Slovenija ne bi znašla v situaciji, v kateri so nekatere druge evropske države, kjer tujci živijo v getih.

Današnje seje so se udeležili tudi predstavniki vlade, ki pa so večinoma navajali, kaj je bilo doslej storjenega na področju integracije tujcev. Kot je dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga, je vlada v zadnjih desetih letih naredila korake v pravo smer. Med drugim je navedel programe začetne integracije tujcev, učenja slovenskega jezika, izobraževanja in drugih programov integracije na lokalni ravni.

Glede pobude o ustanovitvi medresorske skupine pa je Špenga dejal, da ji sicer ne nasprotuje, a meni, da bi bilo bolj smiselno nadgraditi oziroma razširiti svet za integracijo tujcev ter mu dodeliti nove naloge.

Na koncu so svetniki predlagane sklepe potrdili s 26 glasovi za in nobenim proti.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar